И ДА, И НЕ! Льо Солей: палачинки, но...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

И ДА, И НЕ! Селест: нещо френско,...

Къде отивате, ако сте в София през почивните дни? Даваме...

Влюбените двойки масово се тестват за HIV

отпечатай новината

12.02.2010 17:30 | Видян 4382 пъти

Влюбените двойки масово се тестват за HIV

„Ден на отворените врати за консултации на влюбените” по повод празника Свети Валентин организира Софарма АД. На 12.02.2010 г., петък, от 8 до 12 ч. близо 100 души си направиха напълно безплатни и гарантирано анонимни прегледи и изследвания в Клиниката по кожни и венерически болести, УМБАЛ „Александровска”. Предвиденото по график време не стигна и докторите преглеждаха още два часа пациенти. Посетителите бяха мъже и жени на възраст от 16 до 82 години. Около 40 % от тях бяха влюбени двойки, основно между 18 и 25 годишна възраст, но не липсваха и партньори на по 45 години.
Посетителите получиха безплатни и конфиденциални консултации от водещи специалисти по венерология и се тестваха за необходимите изследвания – HIV и други полово предавани болести (хламидии, гонорея, сифилис, трипер, гъбични инфекции и др.). Така над 100 човека спестиха по над 120 лева за прегледи и изследвания. 

„Полово предаваните болести са чести заболявания в полово-активната възраст. За съжаление се наблюдава нарастване на хламидиална, гонококовата (трипер) и други инфекции. И при най-малки оплаквания хората трябва да търсят компетентна лекарска помощ. Няма диагноза – няма лечение. Има диагноза – има лечение”, алармира доц. Любка Митева, дм, ВРИД Ръководител на Катедра по дерматология и венерология към Медицински Университет, София.
„Когато става дума за трипер хората очакват да се появят гнойни течения, но  днес симптоматиката на болестта много се е променила и не протича по общо познатия начин. Затова хората пренебрегват признаците и не осъзнават необходимостта от изследвания и лечение”, информира д-р Елена Петрова от Клиниката по кожни и венерически болести в Александровска болница. Тя допълни, че 75% от хората, посетили нейния кабинет днес към инициативата „Дни на отворени врати” сами са пожелали да бъдат тествани за HIV и сифилис.
„Забелязва се тенденция в развитието на сексуалната култура на българите. Ние, докторите със задоволство отчитаме, че българите все повече се интересуват и обръщат внимание на сексуалната си "хигиена" и здраве. Ние лесно можем да предложим лекарствен продукти за подобряване на либидото и терапия на определени форми на безплодие като Трибестан например, но много по-важно е хората да вземат своевременно мерки, за да не се стига до сериозни усложнения и венерически, ендокринни и акушеро-гинекологични заболявания и сексуални смущения”, сподели д-р Георги Пехливанов, дерматолог-венеролог в Клиниката по кожни и венерически болести в Александровска болница.
Денят на отворени врати за консултации на влюбените се провежда под патронажа на Доц. д-р Соня Марина дм, Началник Клиника по кожни и венерически болести към УМБАЛ „Александровска” и Доц. д-р Любка Митева дм, ВРИД Ръководител на Катедра по дерматология и венерология към Медицински Университет, София.
За четвърта поредна година Софарма АД организира такива Дни на отворени врати и вече над 250 пациенти са се възползвали от възможността за безплатен преглед и изследвания. Това е част от социалната политика на Софарма АД, чиято цел е да насърчи и увеличи свободният достъп на хората до качествено здравеопазване.

Снимка: Guliver/ Getty Images

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !