Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Пламен Кралев подписа с Формула 2

отпечатай новината

22.03.2010 15:30 | Видян 3749 пъти

Пламен Кралев подписа с Формула 2

Българският пилот Пламен Кралев ще участва в шампионата Формула 2 през 2010 г., след като през зимата се състезава в GP2 Asia. Шампионатът Формула 2 бе възкресен от FIA през миналата година, след като през 1985 г. старата серия бе заменена от Формула 3000 като основна подготвяща за Формула 1. Официално Формула 2 съществува още със създаването на Формула 1 преди 60 години.
Бившият вече президент на FIA Макс Мозли вдъхна нов живот на Формула 2 след 25 години, за да предостави алтернатива на GP2, но с много по-ниски разходи, за да се даде шанс на млади пилоти за развитие. Шампионатът е спонсориран от FIA и първите трима пилоти в края на сезона получават суперлиценз за Формула 1, което не предлага нито едно първенство, дори и GP2. Също така шампионът получава безплатен тест с Williams. Автомобилът е със скорост на болид от Световните серии на Renault и много близък до представяне до GP2, поради което шампионатът е много силен и конкурентен. Освен Пламен още няколко други пилоти преминават от GP2 във Формула 2.

“Много съм развълнуван от участието ми във Формула 2, шампионат с толкова дълга история и много легендарни имена, които са участвали в него. Сменям шампионата поради две основни причини. Първата е, че бюджетът на Формула 2 е три пъти по-малък от GP2, тъй като шампионатът е организиран без отбори, които допълнително натоварват пилотите и спосрорите с тяхната печалба. Поради това има лимит от 3 години, в който всеки един пилот може да покаже на какво е способен, защото този шампионат е един вид спонсорство от FIA. Втората причина е, защото шампионатът е направен така, че пилотът си прави настройките сам и за една година сменя 9 инженери, с които работи. Това означава, че той иска или не ще се научи да прави настройките си сам и ще има възможност да работи с различни инженери, а не само с един както е в другите шампионати. Всички пилоти са поставени при равни условия и няма силни или слаби отбори. Целта, която си поставям за тази година, е до края на шампионата да вляза в Топ 10”, коментира Пламен Кралев. 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !