Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

БЕШЕ ОТКРИТ НАЙ-МОДЕРНИЯТ И ГОЛЯМ ЗАВОД ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

отпечатай новината

29.06.2010 09:00 | Видян 7894 пъти

БЕШЕ ОТКРИТ НАЙ-МОДЕРНИЯТ И ГОЛЯМ ЗАВОД ЗА РЕЦИКЛИРАНЕ  В ИЗТОЧНА ЕВРОПА

Вчера, 28 юни, от 13 часа в район Нови Искър, стартира работа единственият в страната завод за рециклиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване. Премиерът Бойко Борисов, кметът на София г-жа Йорданка Фандъкова и министърът на икономиката и енергетиката г-н Трайчо Трайков откриха завода заедно с изпълнителния директор на фирма “Надин” г-н Радослав Босилков, и в присъствието на представители на немския партньор-вносител на инсталацията Adelmann GmbH.

„Изключителната важност на този проект за България се определя не само от гледна точка на поредното изпълнение на изискванията поставени от европейското екозаконодателство, но и поради факта, че той успешно се реализира в момент, когато страната ни е в условия на финансова и икономическа криза”, с тези думи премиерът Бойко Борисов преряза лентата на новия завод, които според него би могъл да работи и в центъра на града, заради високите си екологични параметри. Благодарение на този завод вече могат да бъдат рециклирани така вредните електронни и електрически битови отпадъци на страната, вместо да замърсяват околната среда като се изхвърлят безотговорно неизползвани, добави още премиерът. Според кмета на София, г-жа Фандъкова, проектът ще се има силно положителен социален и финансов ефект за общината, тъй като не само разкрива нови работни места, но е и важна крачка в процеса на разрешаването на проблемите с управлението на отпадъците на столицата.

“С откриването на завод Надин в условията на криза ние постигаме двоен икономически и екологичен ефект”, заяви изпълнителният директор на фирма Надин г-н Босилков. „Освен, че осигурява нови работни места, завод Надин е и място, на което вашият ненужен компютър може да се превърне в ценна и скъпоструваща суровина, от която се получават крайни продукти като желязо, мед, благородни метали, пластмаси”, допълни още той. “Инсталираното съоръжение представлява комбинирана платформа за рециклиране на хладилници, кинескопи, телевизори, компютри, като цяло на електроуреди с висока крайна себестойност”, сподели техническият директор на Adelmann GmbH Удо Шауер.

Системата за рециклиране в Нови Искър разполага с единствената работеща в България инсталация за преработка на бяла и черна техника. Използваната инсталация гарантира напълно съвместима с околната среда обработка на скрап от хладилници и електроника,, кинескопи, система за демонтаж на малки електронни отпадъци, машина за рязане на флуоресцентни лампи, както и дестилатор за извличане на живак от продуктите, в които се съдържа. Процесът на работа позволява при подаване на материал към инсталацията да се отделят частите и материалите, които могат да бъдат използвани за повторна употреба като кабели, монтажни платки, мотори и др., както и да се изолират вредни газови емисии. Материалите, които се получават в процеса на обработка и биха могли да се използват повторно са желязо, пластмаса, мед и благородни метали, алуминий, полиуретан, масла от охладителните кръгове. Съоръженията на завода отговарят на европейското законодателството по опазване на околната среда и събиране/унищожаване на постъпващия материал. Коефициент на преработване на Chloro-Fluoro-Carbon e над 99%. В резултат на преработката се получават материали за повторна употреба с чистота по-добра от изискваната от закона.

Капацитетът на завода е достатъчен да покрие обема отпадъчна техника не само у нас, но и на съседните страни. Инвестиция в инсталацията за рециклиране е една от най-крупните в страната и е на стойност над 40 млн. лв.

Проектирането, изграждането, доставката и пускането в експлоатация на инсталацията са извършени от световния лидер в областта на преработването на излязла от употреба техника Adelmann GmbH. Съоръжението принадлежи към най-високия клас съвременни системи за рециклиране и е разработено по последна технология. Съоръженията на фирма НАДИН ЕAД са проектирани и произведени в съответствие с Европейските стандарти и директиви и отговарят на изискванията на немската Асоциация за технически надзор TUV.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !