Metallica ще обиколи щатите през...

След като им се наложи да преместят датите за турнето си...

Независимото изкуство със 7,5 млн....

Независимият културен сектор ще загуби почти 7,5 милиона...

Концерт на АКАГА отбеляза международния ден за борба с лимфома

отпечатай новината

20.09.2010 12:20 | Видян 2465 пъти

Концерт на АКАГА отбеляза международния ден за борба с лимфома

С концерт на група АКАГА и детската формация БонБон Българското дружество на болните с лимфом отбеляза международния ден за борба с това заболяване. Събитието събра стотици приятели, съпричастни на каузата на болните с лимфом, вечерта на 16-и септември на входа на Борисовата градина. АКАГА посветиха това свое участие на свой колега, загубил неотдавна своята лична битка с лимфома.

Сред гостите бе зам. министърът на здравеопазването Гергана Павлова, както и председателят на комисията по здравеопазване в парламента Десислава Атанасова. Водещ на събитието бе д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната неправителствена организация.

В кулминацията на празника прозвуча химнът на кампанията - песента на ФСБ “След 10 години”, която се превърна  символ на надеждата на болните с лимфом у нас. В този момент в небето над “Орлов мост” се издигнаха десетки летящи огнени фенери, символизиращи изцелението от болестта. Събитието е част от информационната кампания “Светлина за утре”, чиято цел е да популяризира ранните симптомите на лимфома и да съдейства за неговото ранно откриване.

Лимфомът е петото по честота злокачествено заболяване в света и най-често срещания рак на кръвта. У нас по оценки на медицински специалисти всяка година от лимфом се разболяват между 1000 и 1400 души. През последните години се забелязва ясна тенденция за увеличаване на новите случаи, както и за “подмладяване” на болестта. За 30 години честотата на лимфомите у нас е нарастнала с 80% и все повече от новите случаи са във възрастовата група между 20 и 45 години.

Макар и сравнително често срещан, лимфомът е малко познат както за пациентите, така и за някои медицински специалисти. Ето защо първите симптоми често са подминавани, което води до забавяне на лечението.

Открит в ранен стадий, лимфомът е напълно лечим. Съвременният стандарт в лечението му е т.нар. таргетна терапия, която за разлика от химиотерапията атакува директно и единствено само злокачествените клетки. През последната година у нас бе отбелязан забележителен успех в борбата с това заболяване - всеки пациент, на който е била  предписана таргетна терапия, е имал възможност да я получи напълно безплатно.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !