12 години смятали женски хипопотам за...

Женски хипопотам в зоопарка в Осака, Япония, е смятан за...

Венеция започва да събира такса за...

Венеция ще започне да събира такса за еднодневни...

Соломон Паси: България трябва да влезе в „Клуба на богатите”

отпечатай новината

23.09.2010 13:00 | Видян 2848 пъти

Соломон Паси: България трябва да влезе в „Клуба на богатите”

На празничния 22 септември Марк О’Селски покани на гости в „На инат” по ТВ7 Соломон Паси. Емблематичният политик каза, че независимостта е един от най-мощните инструменти, който води към просперитета на една нация, така че ние празнуваме 102 години от  придобиването на един от най-мощните инструменти в историята на Третата българска държава.

Марк О’Селски се поинтересува, каква според Соломон Паси е новата ни цел, след влизането в ЕС и НАТО. „Още повече глобализация - от това имаме нужда” – категоричен бе политикът и продължи: „Силата на малките държави е в голямото съединение. Бих се радвал това правителство да формулира нов национален приоритет, а именно членство на България в ‘Клуба на богатите’, който се нарича Организация за икономическо сътрудничество и развитие. За да стигнеш там обаче, не можеш да си позволиш да имаш 20 различни цели. Трябва на първо място да си поставиш целта да станеш богат и тогава да започнеш да я осъществяваш стъпка по стъпка”, допълни той.

„В днешно време независимост означава възможност да участваш във взимане на решения, а не да правиш, каквото си искаш. Като независим преценяваш, заедно с кого да вървиш напред.  Нека не забравяме все пак, че на сградата на нашето Народно Събрание пише „Съединението прави силата”,  а не „Независимостта прави силата”  – припомни Соломон Паси.

На въпрос на Марк О’Селски, дали сме обречени да бъдем вечен сателит, Паси отговори, че  членството ни в ЕС е новата форма на Съединение на България. „Нашата държава, както и всяка една от 27-те членки на Евросъюза е 1/27-ма част от Брюксел. По този начин участваме във взимането на решения и тук независимостта ни се изразява във формирането на общата европейска политика.”

Гостът заяви още, че за 102 години самостоятелност сме успели да постигнем новото Съединение под формата на влизане в ЕС и новата ни Независимост под формата на присъединяването към НАТО. „Това е нашата спирала на развитие - от един тип независимост и съединение минаваме към друг тип независимост и съединение” – заключи бившият външен министър.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !