Край на мъката, Венера ни спасява от...

Венера в Овен – дали не ни даде доста стрес в...

Италия и Испания растат икономически,...

Силното представяне на Италия, Испания, Португалия и...

Ген. Атанас Атанасов: Волен е голям риск за Бойко

отпечатай новината

30.09.2010 11:13 | Видян 7568 пъти | Гласували 1

Ген. Атанас Атанасов: Волен е голям риск за Бойко

Защо Ви освободиха от борда на Информационно обслужване?

Финансовият министър Дянков, който е принципал на дружеството, има определени идеи за неговото управление, които явно не кореспондират с моето присъствие в борда. Имат някакви намерения да се продават недвижимости или да се приватизира – може би това е причината.

Вярно ли е, че имотите на Информационно обслужване са на стойност над 60 млн. евро и кръгът Капитал на олигарха Прокопиев иска да ги заграби?

Нямам представа каква е стойността на имотите. Няма експертиза за тях, но знам, че са на много атрактивни места в настоящите областни центрове. Има елементарни икономически принципи, а един от тях е , че в момент на криза, когато няма никакво търсене на пазара на недвижимостите и цените са на дъното, имаш интерес да купуваш, а не да продаваш. Така че не виждам какво ще спечели държавата от тази продажба. Отделно смятам, че поддръжката на тази имоти не е толкова скъпа.

Тази компания съхранява и разполага с данните от изборните резултати, на митниците и данъчните и на всички фирми. Възможно ли новите собственици да им влияят? При местните избори дори малки проценти могат да се окажат особено важни?

Няма никаква пречка компанията да бъде държавна и пак някой да има интерес да плати и да влияе по този начин. Няма проблем с отчитането на изборните резултати. По-важното е, че компанията поддържа информационните системи на митниците и на НАП. За тази една година не разбрах иска ли министърът на финансите тези информационни системи да бъдат свързани или не. Докато аз бях в Информационно обслужване не съм разбрал министърът на финансите да е комуникирал с когото и да било от ръководството на това дружество. Той никога не се срещна с управителното тяло, за да постави задачи или да иска нещо. Това е странно поведение. Ако аз бях министър на финансите, първото нещо, което щях да поискам от Информационно обслужване, е да свърже тези информационни системи, защото това ще доведе до пресичането на много схеми за източване на ДДС.

Ако някой частник недобросъвестно реши да използва информационните системи на НАП и митниците, какви биха били последиците?

Това е риск за националната сигурност. В информационните системи и на митниците, и на НАП се съдържат данни за всички търговски операции на български и чуждестранни физически и юридически лица – внос, износ, обем, стойности, плащания.

Кой ще контролира как се използват такива важни данни?

Ако се приватизира дружеството, много скоро такова ще бъде създадено отново. Така че, това упражнение ми звучи странно. Не виждам какви пари ще спечелят, ако продадат това дружество. Поведението на министъра на финансите в ситуацията на първо място излъчва некомпетентност. Дянков е един политически парашутист. Той се появи от нищото и не беше сам. Когато след последните избори трябваше да се представят кандидатите за министерските постове, журналистите бяха особено затруднени да намерят снимка и на Трайчо Трайков. Забележете какви хора ни управляват.

Иван Костов обяви, че ДСБ и ГЕРБ ще бъдат конкуренти на следващите избори и ще търсите сближаване със СДС. Това е доста рязка смяна в позицията на партията. Защо?

Няма никаква рязка промяна в позицията на партията. И ДСБ, и Синята коалиция сме политически субект на класическа десница в дясното. Ние, на първо място, принципно трябва да се явим самостоятелно на изборите – и президентските, и местните. Вторите мен ме интересуват много повече. И задължително трябва да се явим като конкуренти на управляващите, защото специално за местната власт и то в София има много и важни неизпълнени предизборни обещания на ГЕРБ. Градът според нас и голяма част от хората не се управлява ефективно. Така че ние сме длъжни да поискаме управлението, защото смятам, че имаме много по-добри идеи и по-добър капацитет. Поне за по-малко пари.

Президентът е на път да създаде нова партия с доста разнороден състав. Изненадан ли сте от това поредно преструктуриране в политическия живот?

Нищо ново не създава президентът. Той създава онази нова левица, която сега бих нарекъл стара, която създаде през 1999 – 2000 г. Става въпрос за БСП и около нея кухи формации, които се представляват от по един-двама души. Този човек и неговите привърженици да твърдят, че са алтернатива на управлението е безсмислица. За 10 години, в които е бил президент, нека да излезе и да каже едно полезно нещо за държавата, което е направил. Прочетох във вестниците, че Бойко Борисов си го е харесал за алтернатива. Това е много показателно, защото си дава сметка, че Първанов не може да му бъде алтернатива.

Ще може ли при това положение партията му да се пребори с ГЕРБ?

На следващите избори няма никакви шансове. Нито на президентските, нито на местните. За бъдещите парламенатрани, които са след три години, нека не правим прогнози, но подкрепата за неговата партия ще се ограничи до гласовете, които БСП винаги получава на избори. Повече няма откъде да дойдат.

Значи ще се раздели електоратът на БСП?

Не, не се заблуждавайте – няма да се разцепи нищо. Там всичко е подредено. Там задкулисните сили решават нещата. Първанов и Станишев са само фасада. 

 

продължи >>

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !