Михалис Хаджиянис идва с най-големите...

Суперзведата на гръцката музика излиза на сцената на...

Тенденция 2024: Тези дамски чанти ще...

Чантите са не просто аксесоари, те са основна част от...

Лекуват деца с диабет със стволови клетки

отпечатай новината

11.10.2010 10:40 | Видян 3339 пъти

Лекуват деца с диабет със стволови клетки

Надежда за по-добро лечение на над 70 заболявания дават експериментални терапии със стволови клетки. Това съобщиха по време на XII Национален конгрес по акушерство и гинекология пред български лекари двама от най-известните изследователи в тази област проф. Колин Макгъкин и д-р Нико Фораз от Институт за проучване на възможните приложения на стволовите клетки в Лион, Франция. Увеличават се възможностите за лечение на чернодробни увреждания, диабет и исхемичен мозъчен инсулт, предаде сайтът  www.hospital.bg, медиен партньор на форума. Конгресът събра чуждестранни специалисти от Япония, Израел, Франция, Македония, Сърбия, Гърция, Чехия и Италия на 07-10.10.2010 г. в Новотел – Пловдив.

„Преди 15 години никой не беше чувам за стволовите клетки. Темата не беше популярна. Но през последните 3 години журналистите пишат много активно за това и обществото като цяло е много по-добре запознато с това как се взимат стволови клетки и за какво могат да се използват те", обясни Гилермо Муноз, директор на Cryo-Save в Испания. По думите му силен тласък в тази посока са дали принц Фелипе и принцеса Летисия, които са съхранили стволови клетки на своето първо дете. Този акт е бил широко отразено в испанската преса. След 2007 г. темата за стволовите клетки става много актуална в Испания и все повече хора се замислят за бъдещ на своите деца, осигурявайки им възможно най-доброто лечение за в бъдеще.

"За онези, които все още се съмняват, че терапията със стволови клетки е възможна, ще кажа, че ние успяхме да създадем мини черен дроб при лабораторни условия", каза д-р Нико Фораз. От презентацията му стана ясно, че учените са ползвали не само клетки, изолирани от кръвта на пъпната връв, което е по-масовият вариант, а и клетки от самата пъпна връв. От тези недеференцирани клетки те са успели да отгледат клетки на чернодробна тъкан в специални биогенератори, които се въртят по определен начин и зададена скорост. Така за 5 дни от стволовите клетки е създаден т. нар. мини черен дроб. Прилагани са за спасяване на деца с тежки интоксикации след прием на много лекарства.

"За масово лечение със стволови клетки е рано да се говори, но на всички е ясно, че това е бъдещето на медицината. Много скоро тези недеференцирани клетки ще могат да се ползват при деца с болести вследствие на кислородна недостатъчност при раждането и мозъчна исхемия. Организмът на децата поначало има способността по-бързо да регенерира и когато се подсили със стволови клетки този процес се ускорява още повече", каза проф. Колин Макгъкин от изследователския център в Лион, Франция.

В Съединените щати вече са излекувани десетки деца с диабет, съобщава още www.hospital.bg. Използвани са техни собствени стволови клетки от запазена пъпна връв. Заболяването не е бил излекуван напълно, но болестта е била подтисната и значително са намалели уврежданията.

Учените са експериментирали и с пациенти в Хюстън, на които са били поставени стволови клетки в мозъчните участъци, които са оставали дълго без кислород при катастрофи. Оказало се, че тези участъци се възстановяват много по-бързо. Подобни са резултатите при исхемични мозъчни инсулти. Надеждата е, че занапред от стволови клетки ще може да се отглежда изкуствена мозъчна тъкан.

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !