Везенков ще съжалява, НБА е друга...

Министърът на младежта и спорта в служебното...

Селена Гомес показа пищна гръд, а...

Селена Гомес сподели някои от най-расовите си снимки до...

Проф. Иван Илчев: Като ректор на СУ вземам малко повече от старшина

отпечатай новината

14.10.2010 15:26 | Видян 6189 пъти | Гласували 1

Проф. Иван Илчев: Като ректор на СУ вземам малко повече от старшина

Сигурна ли е вече дървената ваканция на Софийския университет?
Да започнем с друг въпрос. Този е толкова банализиран. Вие все едно ни почвате като некролог.

Тогава ще Ви попитам за общежитията. Там ще има ли пари за парно тази зима?

Аз не мога да разбера труп ли търсите. Създава се такова впечатление. В момента в София има четири университета, които не плащат за ток. Подписали сме договор с Топлофикация за разсрочване на плащанията ни към нея. Университетът употребява повече топлоенергия от другите висши училища, защото основната част от преподаването и изследването се извършва в стаи с височина 6-7 метра. Повечето ВУЗ-ове обучават в малък кръг професионални направления и успяват по-лесно да лавират в него.

Всеки университет би трябвало да получи 10% допълнително към държавната субсидия за студент. Ние сме ограничени от държавата и със закона за размера на таксите, които можем да събираме от студентите. Не можем да разчитаме на увеличение на приходите в това отношение. А и в условията на криза, не е морално да се разчита на подобно нещо и ние няма да го направим. Ударени сме от всякъде.

Само Софийският университет ли е обвързан с такива условия?

Не, но нека да дам за пример УНСС, който по-добре се справя с икономиката. Той има много повече кандидати от нас за платени магистърски програми, откъдето идват високите приходи. Много повече кандидати в България ще има за неговите икономически магистратури, отколкото хора, готови да си платят, за да изучават арменски език.

Създава се наистина впечатлението, че парите не стигат само за СУ.

Не, не е вярно. Художествената академия затваря, НАТФИЗ затваря, Музикалната академия затваря. Вие не разбирате, че в момента се води една абсолютно целенасочена кампания за промяна на системата на висшето образование в България в изгода на определени икономически интереси. И тъй като Софийският университет е първо най-силният и второ, винаги най-откровено е изказвал своите несъгласия – най-непослушният от политическа гледна точка, атаката се съсредоточава върху него.

Целенасочена ли е тази атака на министър Игнатов точно срещу Университета?

В момента атаката не на министър Игнатов е целенасочена. Определено, ако се направи анализ на медиите от последните 6 месеца, ще се види, че се води война действително срещу Софийския университет. Все пак според авторитетни международни рейтинги следващият български университет след Софийския е 1000 места по-назад. Така че принципът е, както казва Наполеон, да се удари силният враг.

Кой води тази кампания, щом не е Игнатов?

Има обща тенденция не само в България за подмяна на системата за финансиране на висшето образование. В момента се води страшна борба срещу тази в САЩ, където също определени бизнес кръгове искат да променят тотално философията на висшето образование. Те се интересуват преди всичко от непосредствените икономически облаги. Много малко от тях въобще мислят за това какво ще стане с обществото до 20 години. Ако оставим на някой от тези радетели промяната на системата, във висшето образование ще е само бизнес и практически специалности. А един университет е силен, защото прави теоретически изследвания, които в момента може да не значат нищо, но след 20 години се превръщат в двигател на човешкия прогрес. Например, в Англия Ръдърфорд, а в Дания Нилс Бор водят едни абсолютно абстрактно изглеждащи изследвания в областта на разпадането на атома. Тогава с огромна неохота се осигуряват пари за експериментите. Сега цялата икономика на света се крепи на техните изследвания.

Сравнително малка България има в момента 52 акредитирани университета. Сега отвори врати и Пернишкият. Защо държавата не ограничи броят им и така за качествените висши училища да има повече средства?

Питайте държавата, не мен. От години аз съм може би един от малкото хора, който винаги е говорил против това, че професори работят на много места, което е морално недопустимо за мен. Това е кражба от собствения университет. Всички политически партии, когато са в опозиция обещават да намалят ВУЗ-овете и като дойдат на власт, ги увеличават. Типичен пример е ГЕРБ. В предизборната им програма пише ограничаване броя. Спечелиха и сега откриха Пернишкия университет. Там беше премиерът. За какво говорим?! Ние като нямаме интерес да обучаваме много студенти. Най-качествените университети в света не са задължително най-големите. В Англия има много по-големи заведения от Оксфорд и Кеймбридж. В България има три-четири университета, които правят същото. Софийският, бих казал, е на първо място сред тях. Това, че опитваме да разширяваме капацитета си е, защото тази система ни е принудила да купуваме повече тухли. Ние нямаме нужда от повече, а от качествени тухли – здрави, добре опечени.

 

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !