Нети Добрева и Асен Блатечки с...

Театралната постановка Този филм за първи път на...

Илиана Раева сложи край на...

Илиана Раева вдигна 510 точки на Краси Радков и сложи...

Бинев честити на Бузек първата половина на мандата му

отпечатай новината

21.10.2010 17:20 | Видян 2877 пъти

Бинев честити на Бузек първата половина на мандата му

В програмата на редовната сесия на Европейския парламент тази седмица важен момент бе докладът на Йежи Бузек за дейността му като президент през изминалите петнадесет месеца от стъпването му в длъжност.

Пред колегите си в Пленарна зала Бузек очерта акцентите и приоритетите, които са стояли пред него през изминалата първа половина на мандата му. Президентът подчерта, че изминалата година е белязала много и важни годишнини за Европейския съюз, сред които 60-та годишнина на Декларацията на Робер Шуман, 65-та годишнина от освобождението на Аушвиц,  30-годишнината на свързания с него синдикат "Солидарност", както и 20-годишнината от обединението на Германия.

Пред колегите си Бузек каза, че промените в институциите на съюза са важна стъпка, и приемането на Договора от Лисабон, който е в сила вече една година, е дал на него и колегите му нови сили, но и много нови отговорности. „Дейността на този парламент е да се гарантира, че първата ни и единствена грижа е нашите граждани и благоденствието им” подчерта още той.

Други важни точки от доклада на Бузек бяха постигнатите резултати в сферата на енергетиката и климата, външната дейност на съюза и най-важното борбата на Европа с кризата. Бузек подчерта, че тази година може да бъде обединена под мотото 'per aspera ad astra'  или през трудностите към звездите, с което отбеляза че Европа е успяла да превърне един момент на най-дълбока икономическа криза в структурна реформа и Европейския парламент е бил силен глас в този дебат.

Речта си Бузек завърши  с апел към колегите му за по-силно убеждение в това ,че те именно притежават способността да сближат обществата и да ги доближат до европейските идеали за демокрация, мир и просперитет.

Непосредствено след отчета си пред евродепутатите в пленарна зала Бузек покани колеги и приятели на коктейл за отпразнуване на първата половина от мандата му. Сред гостите на президента бе и Слави Бинев, който единствен от българската делегация уважи тържеството на президента. Бинев и Бузек дълго разговаряха, връщайки се към моменти на радост и тъга в които нашия евродепутат бе плътно до президента. Бузек благодари на Бинев за вниманието и подкрепата, което му оказва и увери Бинев, че успеха на мандата му е успех на целия парламент.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !