Миа Халифа мачка котето (ВИДЕО)

Котето си за рекламна муцуна на гащи използва Миа...

Кейт Бланшет идва в Кан с уникален...

The Best Immersive Work Award или наградата за Потапящи...

Мартин Карбовски говори пред Европарламента

отпечатай новината

08.04.2010 17:00 | Видян 5469 пъти

Мартин Карбовски говори пред Европарламента

Преди няколко седмици един специален проект на българския журналист Мартин Карбовски разтърси Европарламента. Филмът „Без лице” (“No Face”), разказващ за четири българки, залети с киселина, бе представен на евродепутатите, а Мартин Карбовски бе поканен лично от шефа на ЕП г-н Йежи Бузек да говори на пленарно заседание по повод насилието върху жени – приоритет на настоящото испанско председателство. По наша информация той е единственият български журналист, канен да говори пред ЕП.

Речта на Мартин Карбовски в пленарната зала бе посрещната с голям интерес и с присъствие, каквото рядко се среща в българското Народно събрание. За да сподели с евродепутатите кошмара, в който продължава да живее и до днес, в Брюксел бе една от най-тежко пострадалите жени – Ваня от Клисура. Развълнувана от вида и от думите й, евродепутатката от Испания Тереза Хименес Бесерил Барио стана и й целуна ръка.
„Когато не знаеш какво да кажеш – просто кажи истината! Когато ме попитаха европейците в Брюксел има ли насилие върху жените в нашата страна, аз им казах това, което знам.” – споделя Мартин Карбовски за посещението си. – „Двадесет години никой у нас не се досети, че това, което се случва, трябва да спре. Защото вече не става дума за лицето на Ваня, Мария, Петя или Христина, а става дума за лицето на България! И вече става дума за лицето на самата Европа! Как Европа ще се грижи за децата в Хаити, след като не може да спре заливането на жени с киселина в България? Това попитах аз! И го направих там, защото вече 20 години никой от вас не го направи тук!”

Тази събота, 10 април, „Отечествен фронт” ще покаже филма „Без лице” и ще разкаже за реакциите на евродепутатите и за срещата на Мартин Карбовски и залятата с киселина Ваня с Йежи Бузек. „С този филм отидохме в Брюксел! Исках да разкажа не една, а няколко истории за това как оставаме без лице от жестокостта и диващината си!” – коментира Карбовски. – „Исках да разкажа за една огромна несправедливост – как лицата на жертвите, залети с киселина се знаят от всички, а онези, които поръчват и заливат с киселина остават неизвестни. Освен това – понеже Брюксел нямаше да повярва на сълзите в този наш филм - аз заведох в Брюксел нещо, което там не бяха виждали. Заведох жертва на киселината у нас. Заведох Ваня от Клисура, за която сме ви разказвали. Ще видите как реагираха те, хората, които управляват света, на това, което им показахме.”

С Ваня, залятата с киселина жена от Клисура, поиска да се срещне и господин Йежи Бузек. Като тъжна шега можем да кажем, че след премиера Бойко Борисов лична снимка с г-н Бузек вече има и обезобразената Ваня. „Ние правим всичко по нашите сили, но както виждаме не правим всичко необходимо, за да предотвратим подобни случаи!” – казва председателят на Европарламента, който на раздяла прегърна силно Ваня. „Това буквално ме стъписа – не съм очаквала такава реакция. Той беше явно потресен. Каза, че наистина трябва да се работи в тази насока. Много мило беше всичко!” – коментира реакцията на г-н Бузек и на евродепутатите Ваня.

„Това е Ваня в страната на чудесата. Докато в България полиция и прокуратура се подиграват на Ваня, тя отиде в Брюксел и бе прегърната от Йежи Бузек, един европеец, който, пак повтарям, работи за вас, а не ви управлява!” – коментира Карбовски. – „Бузек каза нещо, което няма да чуете в България от политик. Каза това, което мислеше емоционално. Каза, че това, което се случва в някои части на Европа, не може да е Европа. Съвсем малко трябва да ви преведа неговата учтива, но твърда фраза – това, което се случва в България, не може да е Европа! По-ясно някой да ви го е казвал? Затова пък в Европарламента чуха какво им казах и реагираха веднага. Разбира се, ние не искахме да даваме някаква преувеличена надежда на това момиче Ваня. Но тя сякаш започна да вярва, че отчаянието свършва. На залятата с киселина Ваня бе обещано европейско съдействие! Тя пожела пред Брюксел да замине от държавата България. В момента приоритет на испанското председателство на ЕС е насилието върху жени и деца. Тези хора в Брюксел, убеден съм, ще свършат работа, защото съм ги виждал как работят – те ще помогнат на Ваня да избяга щастливо от България. И между другото, когато Ваня избяга от България тия дни ще се случи един парадокс. Реално Ваня ще бъде първият политически емигрант, избягал от Българи през последните 20 години. Ще бъде и първият вътрешнополитически емигрант на територията на самия ЕС. Замислете се над това и се замислете дали Ваня ще е последната! В Брюксел също трябва да се замислят – дали ако дават убежище на всеки, унижен от собствената си страна българин, ще успеят да решат проблема наречен България.”

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !