Връзката на Том Круз и дъщеря му се...

Дъщерята на Том Круз и Кейти Холмс Сури прекара голяма...

Откриха некропол на дете-цар на 5000...

Гост в студиото при Росен Петров е самият потомък на...

Звездите на Музикалния театър в международния гала-концерт „60 години Национална оперета – Букурещ”.

отпечатай новината

09.11.2010 18:00 | Видян 2770 пъти | Гласували 3

Звездите на Музикалния театър в международния гала-концерт „60 години Национална оперета – Букурещ”.

Популярните изпълнители са специални гости в гала-концерта по повод 60-годишния юбилей на Националния оперетен театър „Йон Дачиан” – Букурещ, представителен за жанра оперета и мюзикъл в Румъния и утвърден партньор на много европейски сцени, сред които Националната оперета в Унгария, Музикалният театър в Санкт Петербург и още много др.

Международният юбилеен спектакъл се състоя на 7 ноември – неделя от 18 ч. в голямата зала на НОТ „Й. Дачиан”. Организаторите анонсираха участниците в програмата като най-добрите изпълнители в жанровете оперета и мюзикъл на Румъния, България, Унгария, Чехия, Словения и Русия. Репетициите за голямото събитие стартираха два дни предварително, когато нашите оперетни звезди – Марио Николов и Валентина Корчакова пристигнаха в румънската столица.

Режисьор на юбилейната гала „60 години Национална оперета – Букурещ” с популярни откъси от оперети и мюзикъли е унгарецът Джон Развен – КЕРО.  Марио Николов и Валентина Корчакова триумфираха с части от коронния си репертоар - аплодираните в цял свят Дует „Чесовникът” от оперетния шедьовър на Йохан Щраус „Прилепът” и ариите на принц Раджами и Одет от „Баядерка” на емблематичния оперетен автор Имре Калман.

Българските звезди са дългогодишни изпълнители на сцената, едни от най-уважаваните и популярни имена не само в оперетната класика, любими и почитани от публиката както на Националния музикален театър, така и в много от оперните театри в България, Европа и света. Двамата се превъплащават в ролите на централните лирични герои в най-обичаните от публиката оперети от Им. Калман – „Царицата на чардаша”, „Графиня Марица”, „Баядерка”, Фр. Лехар – „Веселата вдовица”, „Граф фон Люксембург”, Йохан Щраус – „Прилепът”, „Виенска кръв” и още много други. Носители са на престижните отличия „Кристална лира” за върхови постижения в областта на музикално-сценичните жанрове. Марио Николов и Валентина Корчакова гастролират в цял свят, като голяма част от коронните си партии изпълняват на оригинален език.

Сред последните бравурни превъплащения на оперетните ни асове са най-касовите заглавия в жанра: „Прилепът”, който взриви меломаните в Опера Бургас това лято и уникалната нова постановка на „Царицата на чардаша” в Националния музикален театър.
 
Гостуването на оперетните ни звезди Валентина Корчакова и Марио Николов в Букурещ освен изключително престижно предизвикателство е и уникална възможност за среща на изявените творци в областта на любимите за толкова хора по света жанрове на оперетата и мюзикъла. В същото време това е и пример за нас - българите по отношение на културните ценности и традиции в оперетното изкуство, които Румъния демонстрира с настоящия юбилей на своя Национален музикален театър.

Юбилейният гала-спектакъл на 7 ноември в Букурещ бе посетен от стотици почитатели на оперетата и мюзикъла, сред които румънски политици и общественици. Нашите звезди – Валентина Корчакова и Марио Николов, бяха аплодирани и от дипломатите ни в Букурещ - Станимир Петков (културен аташе) и Йордан Начев (пресаташе) в посолството на РБълграия в Румъния, които, заедно със семействата си, бяха специални гости на международния гала-спектакъл.
 

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !