В новата реалност в Темата на NOVA

Как изкуственият интелект ни променя? Как влияе върху...

Сините в Hell's Kitchen загубиха...

Славейко, един от най-опитните готвачи в отбора на...

„Четири лапи” ще кастрира бездомни животни в Кюстендил до края на месеца

отпечатай новината

16.11.2010 15:40 | Видян 3578 пъти

„Четири лапи” ще кастрира бездомни животни в Кюстендил до края на месеца

Двуседмична кампания за кастрация на безстопанствени кучета и котки започват от международната организация за защита на животните „Четири лапи” и Община Кюстендил. След като бъдат оперирани, всички заловени животни ще бъдат ваксинирани срещу бяс и обезпаразитени и върнати по местата, от които са заловени, каквито са изискванията на Закона за защита на животните. Всяко обработено от „Четири лапи” куче ще може да бъде разпознато по синята пластмасова марка на ухото.

Това е последната ни подобна кампания за 2010 г., като до момента сме обработили над 2200 животни и сме помогнали за прилагане на Закона за защита на животните на 15 общини, разказва д-р Марина Иванова от „Четири лапи”. „Още от 2008 г. в Кюстендил се работи за намаляване на броя на безсдомните кучета по хуманен начин. Ние ще работим в общинския приют и ще съсредоточим усилията си основно в ромската махала и крайните квартали, където има проблеми със залавянето на скитащите животни. По този начин ще помогнем на общината да достигне висок процент на кастрирани кучета и котки, за да бъде блокирано размножаването им на улицата.” 

В края на 2010 г. изтича 3-годишният гратисен период, през който всяка община трябваше да кастрира безстопанствените кучета на своя територия и да започне да упражнява строг контрол върху собствениците на домашни кучета. От „Четири лапи” отчитат, че общините, които са започнали да прилагат изискванията на Закона за защита наживотните, са изключително малко и именно поради това на улицата се появяват нови и нови скитащи четириноги.

Ежедневно получаваме сигнали за нарушения на Закона за защита на животните в частта му за безстопанствените кучета, обяснява д-р Иванова. „Повечето общини в България не гледат сериозно на изискванията на закона и търсят начини да го заобикалят. На много места животните все още масово се унищожават, да други пък заловените кучета се освобождават в съседни общини, а не са малко и онези кметове, които за 3 години не са направили абсолютно нищо. Основната причина за продължаващото беззаконие е липсата на заинтересованост и упражняване на контрол от страна на Националната ветеринарномедицинска служба.”

Според „Четири лапи” единственият начин да се реши трайно проблемът със скитащите животни е изработването на национална стратегия с ясно очертани срокове и задължения на местната и централна власти, частнопрактикуващите ветеринарни лекари и неправителствените организации.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства в 8 страни, сред които и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над 400 000 поддръжници на организацията от целия свят.

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !