Ингеборг Бахман - пътуване в...

Филмът на Маргарете фон Трота - Ингеборг Бахман -...

Кейт Мидълтън е благодарна за...

Кейт Мидълтън е "особено благодарна" за "дискретния"...

Соня Колтуклиева: Бойко има по-здрави мускули от Путин

отпечатай новината

02.12.2010 13:33 | Видян 11235 пъти | Гласували 1

Соня Колтуклиева: Бойко има по-здрави мускули от Путин

Каква очаквате да бъде 2011 година? Ще донесе ли нещо ново на политическата сцена?

По-драматична и по-сенчеста от 2010 година. За жалост, хората ще обедняват, още фирми ще фалират, потреблението ще продължи да се свива, националният капитал ще се изнася в чужбина, сивата икономика ще се увеличава, чуждите инвестиции ще намаляват (впрочем, през тази година те бяха 12 пъти по-малко от рекордната 2007 година).

Тотално обърканата обществено-осигурителна система, която се превръща в социален тероризъм ще продължава да нанася поражения и да депресира народа. Хаотичните действия на вицепремиера Симеон Дянков, който се държи като касиер-счетоводител на ловешка бакалия, вместо като макроикономист и анализатор – нали така ни беше анонсиран при назначаването му?! – ще ни докара до криза на публичните финанси. Не би ми се искало да е така – ей, Богу, не – но вече няма с какво да поддържам вродения си оптимизъм.

На политическата сцена ще се бият тъпани и ще се мятат гьобеци. Очакват ни със сигурност два важни избора – за президент и за местна власт. Възможно е ГЕРБ да реши да сложи в шейкъра и парламентарния вот и здраво да раздруса храбрия български народ. Харизмата на Бойко Борисов още е въздействаща върху електората, а на хоризонта няма солидна алтернатива на ГЕРБ, така че в интерес на управляващата партия е в един и същи ден да се изцедят максимално дивидентите от въздействието на Генерала върху масовия избирател.

При това положение президентът може да бъде принуден да подаде оставка, за да се включи в надпреварата за Народното събрание и да остави вицепремиера Марин да назначи служебен кабинет от про-първанови министри. Ей, тогава ще стане истински интересно!Възможно е нов извънреден конгрес на БСП да разкара Сергей Станишев и да издигне за лидер Георги Първанов, защото се видя от ясно по-ясно, че политически проект АБВ е невъзможен без БСП.

От кой политик можем да очакваме изненада през идната година?

Хайде да се доверим на нумерологията, искате ли?! Не влагам никакви лични пристрастия, просто гледам числата. Бойко Борисов излиза от сътресителната година Четворка и навлиза в годината за промяна: „Стягай си куфарите и тръгвай на път!”, това е мотото на Петицата. Дали да не го разбираме така: ще си хване багажа и ще се премести от Дондуков 1 на Дондуков 2. Ще привика от Московска Йорданка Фандъкова за вицепрезидент – тази благородна, фина и лоялна жена май единствена не хвърли сянка върху имиджа на Генерала от неговото най-близко обкръжение, не се замеси в скандали и упорито променя облика на столицата.

Още преди да започнат атаките срещу Цветан Цветанов за апартаментите му казах в Рулетка по Нова телевизия, че силовият вицепремиер го очаква тежка 2011 година: тегава и депресираща с разочарования от съотборници и предателства на приятели – така че нито той ще е кандидат-президент, нито ще седне в освободеното кресло на премиера. Ахмед Доган залязва, а Волен Сидеров се маргинализира. Навярно младотурският преврат в ДПС най-сетне ще успее, а Сокола ще се отдаде на любимото си занимание: консултации на чаша уиски с Ред Бул.

Иван Костов пристъпва в лъчезарната година Тройка, която носи блясък и слава и нейното мото е: „Преминавай през света като манекен на сцена!” Само да напомня, че в лична година Тройка Бойко Борисов спечели убедително парламентарните избори и стана премиер. Аналогията не е буквална, но 2011-та ще е годината на голямото завръщане на Иван Костов – за добро или за зло. Земеделският министър влиза също в благодатната Тройка. И без друго работохоликът Мирослав Найденов притежава обаянието и неподправената спонтанност да общува с хората - качества, които през 2011 г. ще увеличат неговото влияние и полезно действие за правителството.

Догодина Съдбата ще подготви Мария Капон за летящ старт в политиката през 2012 година – дали пък тя не е „русата жена, която ще оправи България”, както беше предрекла пророчицата Ванга?!

Трябваше ли да се обвързваме с Русия при строителството на АЕЦ Белене? Имахме ли друг вариант?

Нека да не демонизираме Русия, а?! Германия и Турция са най-големите потребители на руски газ, но ни най-малко не се притесняват от някаква „обвързаност”. Ако България успее да запази мажоритарния си дял в проекта, ще излезе че Русия е обвързана с нас. Трябва ли да се притесняваме, че щом банка HSBC е консултант за Белене тя ще прокарва влиянието на Великобритания у нас?! Аз ще призова: повече икономика и по-малко политика в такива стратегически проекти, които в крайна сметка могат да донесат енергийна независимост на страната ни.

Реална ли е цената, на която руснаците ни предлагат ядрените реактори?

Кой да ви каже?! До ден днешен пълна финансово-икономическа обосновка на Втора атомна няма. Чак когато HSBC покаже бизнес модела, ще може да се каже дали тази или онази цена е обоснована и дали проектът е банкируем, както се казва. Ако е надежден, в него ще влязат и други световни енергийни фирми, така че Белене ще се превърне в международен консорциум. Надявам се България да доминира в него.

Защитава ли Борисов националните интереси или само си мери мускулите с Путин?

Що за въпрос? Бойко със сигурност има по-здрави мускули от Путин, нима се съмнявате?! Генерала е по-красив и мъжествен от дребничкия екс-КГБ агент. Малката, но съществена разлика е, че Владимир Владимирович е управник на втората световна сила, а бат` Бойко е кмет на малка държавица, която за проклятие или благослов има кръстопътно местоположение. Никак не му е лесно на премиера на България да балансира между Русия и Америка, от една страна, и между Русия е Европейския съюз – от друга. Ама нали е спортист, успява да пробяга еднакво бързо разстоянието и към едните, и към другите.

Америка, която даде на света примера, че в 21 век държавите са корпорации, има свой бизнес-план за развитието на САЩ далеч напред, който не се променя съществена, независимо коя е новата администрация в Белия дом. Искам да видя нашия бизнес-план, който да дефинира какво сме: ЕТ ли сме, ЕООД или joint-venture между публичната власт и сивата икономика.

Има ли връзка между създаването на президентското АБВ и енергийната война, която се води на наша територия?

Война?! Твърде пресилено. Независимо колко амбициозен е нашият бабаитлък, това не ни прави военачалници, нито пък страната ни – бойно поле на междузвездни войни.
А какво, апропо, е „президентското АБВ” – буквар за начинаещи или убежище за маргинализирани оборотни политици и нискокаратни експерти?! Това е аморфен институционален проект, който се възползва от естествения респект и възможностите на президентската институция. Но той няма да се превърне в политически проект, няма шанс. Кой ще бъде догодина Георги Първанов?! Един отиващ си държавен глава с вярна ловна дружинка. Лицата от новините ще бъдат съвсем други и много по-актуални от него.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !