Най-татуираната българка лъсна чисто...

Над 100 картини е нашарила по цялото си тяло брокерката...

Майк Тайсън срещу Джейк Пол е обявен...

Предстоящата боксова среща между живата легенда на...

Моловете в София предприемат мерки за ограничаване на тютюнопушенето

отпечатай новината

27.12.2010 12:30 | Видян 3576 пъти | Гласували 1

Моловете в София предприемат мерки за ограничаване на тютюнопушенето

Моловете в София, както и редица заведения (от типа кафенета и сладкарници) ограничават тютюнопушенето от началото на следващата календарна година, съобщава първата виртуална болница у нас Hospital.bg (www.hospital.bg). Това стана факт само броени дни след като граждани от сдружение „България без дим” предприеха поредица от инициативи, целящи да напомнят, че наредбата, регламентираща пушенето на обществени места влезе в сила на 19-ти декември 2010 г. 
 
Членове на сдружението раздадоха на собствениците на заведения в The Mall на бул. „Цариградско шосе” в София схема-пътеводител, която ще им помогне да се ориентират какво и как трябва да направят, за да организират пространствата така, че те да са съобразени с изискванията на закона. Само за няколко секунди всеки собственик ще може да открие своята конкретна ситуация в зависимост от особеностите на неговото заведение и целевата аудитория, както и възможните варианти на действия.

По време на събитието бяха раздавани и балони с надпис "Без дим. Само въздух". Целта беше непушачите да разберат, че вече има нови разпоредби, които чувствително ще ограничат местата, на които може да се пуши свободно, и ще ги предпазят от т.нар. пасивно пушене. 

„Наредбата ще въведе нови правила, които, макар и да не са идеални за непушачите, значително ще доближат страната ни до практиката на останалите европейски държави, които могат да служат за пример в борбата с тютюневия дим. Надяваме се, че след Коледните и Новогодишните празници ще имаме една България с много по-малко цигарен дим”, отбелязват от гражданската инициатива, бореща се за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места.

Hospital.bg припомня, че до 19 декември (един месец след обнародването на Наредба 56 на Министерския съвет в „Държавен вестник”) всички заведения и обществени сгради в страната трябваше да приведат помещенията си в съответствие с наредбата на правителството, която урежда прилагането на закона и наказанията за неговото неспазване. 

Всички непушачи, които изпитват непоносимост към задимените пространства, ще могат да подават сигнали за нарушения на телефон в здравното министерство или на интернет страницата на инициативата Bezdim.org (www.bezdim.org) от началото на следващата година, когато се очаква да стартират и проверките на РИОКОЗ.

Колеги, благодаря за вниманието! Изпращам и снимки. Едната показва как американският посланик у нас Джеймс Уорлик се включи в инициативата на гражданското движение „Без дим“ като раздаваше ябълки в Международния ден без цигарен дим през ноември. На другите снимки активисти на „Без дим” раздават балони с надпис "Без дим. Само въздух" в The Mall.


автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !