Ново издание на Ад в превод на Кирил...

След поредицата български преводи на „Божествена...

На път за Шенген в Темата на NOVA

Чували ли сте за село Шенген? Място с 1500 жители – в...

Цвятко Цветков: И ние подслушвахме, но по правилата

отпечатай новината

12.02.2011 09:00 | Видян 6376 пъти | Гласували 2

Цвятко Цветков: И ние подслушвахме, но по правилата

Каква е причината точно сега да избухне скандалът със СРС-тата, г-н Цветков?

Причините са няколко. Първо, прекалено много се увеличи разликата между това, което искат да представят за себе си днешните управляващи, и това, което вече много се чувства от общуващите и работещите с тях. В това число и от администрацията. Все повече хора в МВР не понасят Цветанов. Заради стил и методи на работа, а и като опит за пореден път да се вкара прекалено много политическо начало в дейността на МВР и службите. Взема връх партийното пристрастие и двойният стандарт. Цветанов налага стил на първостепенен натъкмист, защото прави много неща както му е изгодно и както иска да изглеждат.
Втората причина е, че се връщаме отново към прекаления конфронтационен стил в българската държава и го налагаме на гражданите като управление. Говори се за врагове, война и окопи. И този стил на едно парламентарно малцинство, подкрепяно по други причини от Атака и Синята коалиция, не води до развитие на България. В основата на конфронтацита се улавя полицейщината. Тези методи винаги имат деформации. Те трябва да бъдат много добре държани в здрави юзди, за да не се деформират и да доведат до извращения.
Има и промяна в отношението на външни фактори. Можеш вътре да се държиш като телевизионен експонат – Борисов и Цветанов са точно такива, и да заблуждаваш известно време опростелите и чалгазирани граждани, които са смачкани от неволята на бита. Но партньорите навън не можеш да лъжеш. В опита да си върнат доверието на партньорите те започват да крият много неща. Това също води до желание на другите пък да покажат истината за тях. Ето ви достатъчно основания да расте броят на факторите, които са против това правителство – в бизнеса, в интелигенцията и в редица съсловия. Това управление започва много бързо да се корумпира. Това е естествено, защото ГЕРБ не е някаква сериозна стара партия с идейни устои. Лично съм казвал на Бойко Борисов, че ГЕРБ е башибозук и много хора влязоха в нея, за да ползват властта.

Кой подклажда скандала? Алексей Петров, Георги Първанов или някой друг?

Едната много сериозна версия е, че това е съпротива на натискани, ръководени и организирани от Цветанов. Но те само били дали тези записи. Вече използването им е за други интереси. Изцяло политически. Видяха се мерките - спрямо Яне Янев. Чуваме това, което се говори срещу президента и срещу Алексей Петров.
Няма резултати, които да подсказват, че е било нужно да се подслушва за престъпна дейност. В закона е казано: „Подслушва се при съмнения за тежка престъпна дейност, която не може по друг начин да бъде заловена“. Нищо от тази аргументация в случая с Танов не издържа. И тези професионалисти, които мислят, че служат на държавата, изведнъж виждат, че ги карат да служат на нечии интереси. Даже Бойко Борисов, без да иска, се изтърва като каза: „’Ми той Цветанов от СРС-тата чете само това, което е написано за него.“ Тези записи от няколко месеца са били разнасяни по редакции.
Има и една друга не по-малко сериозна версия. СРС-тата тръгнаха, след като Цветанов се върна от САЩ. Някои казват, но аз нямам начин да проверя тази информация, че Цветанов и хората му били дали на Щатите материали срещу Бойко Борисов за неговото минало. Възможно е вече в ГЕРБ да назрява противоречие между тези, които са искали, но не им е дадено и тези, които са вярвали в някакви по-светли идеали на партията. Така че другият вариант е зеленият семафор да е даден от външни хора, за да се започне политическа криза. В допълнение на това, доказателство е неопроверганото от никого, че Цветанов бил казал в САЩ: „Аз съм готов да поема политическа отговорност и да стана премиер при политическа криза“

Звучи твърде невероятно! Манипулирани ли са според Вас записите?

Към нещата се подхожда двуизмерно. Не се работи по съдържанието, а по техническата част. Колко е бил дълъг записът, дали случайно не е манипулиран. За мен това са реални записи. Бойко сигурно се пошегува, че били 150 секунди по-малко. И какво от това, ако са изрязали паузите, звъненето, несъществената част от разговора като поздрави и т.н. Това е било изрязано от този, който е направил презаписа. 100 секунди са нищо. Що се отнася до записа на Менда Стоянова натъкмистите в МВР може да са стигнали до „умното“ прозрение, че ако направят един фалшив запис от това, което има при тях, могат да компроментират и останалите разговори.

Как мислите, че ще се развият оттук-нататък нещата? По Нова телевизия Ви се привидя едва ли не криза ала Жан, в чието управление сам участвахте...

Бойко можеше още в началото да постъпи, както Станишев с Румен Петков. Тогава имаше сходен скандал, а дори запис не чухме. Нямаше СРС и от срещата между братята Галеви, Алексей Петров и Румен Петков. Записът е унищожен. Уж нямал оперативна стойност. Тогава Станишев намери управленческа воля да махне Втория. А Бойко не пожела. Даже се шегувам, че сега той е формалният, а Цветанов неформалният лидер на ГЕРБ. Ако го беше махнал, всичко щеше да си дойде на мястото, защото щеше да се появи надежда, че в МВР ще се въведе метод на работа, който да прилича повече на европейския. Не можеш да се мъчиш да увъргаляш нещата в съмнения, подозрения и лъжи, вместо да кажеш ясно и конкретно: „Да, имаше разработка на Ваньо Танов.“ Трябваше да има открити, откровени мерки. На хората вече им прави все повече и повече впечатление, че двамата големи досега не са си признали грешка. Има три неща в основата на политиката на ГЕРБ и те вече са абсолютно оборими – успешност, безгрешност и все друг е виновен. Е, признавам ги магистралите! Но за ГЕРБ е важно да разберат, че вината вече не е само вън от тях. Може още тази година да има избори 3 в 1. Нямат капацитет тия момчета! Бойко в кабинета си ми е казвал: „Като не вървят нещата, аз поемам на ръчно управление държавата.“ На ръчно управление в ХХІ век?! Да ме прощавате, но няма такава фигура, която може да поема управлението на една модерна държава ръчно.

Докато Вие бяхте главен секретар на МВР, подслушвахте ли политици?

Няма да си кривя душата. Вероятно е имало. Но общо взето се контролираха нещата и подслушване на политически противник не е правено без основание. Аз не бях отговорник за оперативните, но бях в течение. Подслушвал съм и преди 10 ноември, вършил съм оперативна работа, свързана и с провеждане на СРС-та, агентури и всичко останало. Ние сме работили винаги по правилата. Какво значи контрол на СРС? Първо - този, който отива при началниците да му подпишат СРС-то, е средният и малкият началник, не оперативният работник. За да стигне до подпис на министъра, трябва да събере 4-5 подписа и на съдията в това число. Всеки, който се е подписал, трябва да се интересува, защото това е отговорност. И тя се носи най-вече от началника на оперативния работник, който и първи се подписва. А сега как лъжеха? Нямало разработка на Танов, уж имало дознание, уж прокуратурата е поискала проверката, но сигналът бил на БОП-а май. Своеобразен контрол трябва да извършват и самите подслушвачи, защото при тях са 1000 искания, а те имат 100 възможности и не могат да смогнат. Контрол трябва да извършва съдията, който е подписал, наблюдаващият прокурор и комисиите на Народното събрание. Разбира се, че и ние сме подслушвали.

продължи >>

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !