Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Антоний Странджев: Фалшивите бандероли правят алкохола в Била толкова евтин

отпечатай новината

28.01.2011 14:13 | Видян 7225 пъти | Гласували 1

Антоний Странджев: Фалшивите бандероли правят алкохола в Била толкова евтин

В публикувания разговор на шефа на Агенция Митници Ваньо Танов с финансовия министър става ясно, че търговски вериги, нарушили правилата с фалшиви бандероли, са пробутали текст, който ги оневинява. В записа се хвърлят следните фрази: "Защото "Била“, всичките са хващани. Те сега са направили, пак под натиск, са направили въобще да отпадне този текст и ние пак трябва да ходим да сложим на всяка, на всеки магазин да сложим по един митничар ли, по един полицай ли да следи какво, докато е обратното – в цял свят са така. Понеже знай, че му трябва лиценз за... оттук нататък "Била“ ще гледа бутилка по бутилка и няма да допусне да му влязат, защото ще загуби за цялата верига в цялата страна. Тогава няма нужда да пращаш във всеки един магазин митничар да следи. Една ненадейна проверка, той знае, че загубва на територията на цялата страна. Така действат в цял свят. Ей като бях в туй, с хората да говоря, те ми викат: правите неща, които са биле в седемдесетте години. Не може да назначим 50 000 митничари да проверяват."

Седмици по-късно решимостта на генерала е сломена. Появява се уникална идея – всички нарушители да бъдат глобявани, но не и големите търговски вериги: “Шестмесечен гратисен период за акцизните нарушения на търговските обекти ще предложи Агенция "Митници", стана ясно от обясненията на шефа й Ваньо Танов вчера. Целта е да не се стига до отнемане на лицензите за търговия с цигари на големите вериги, а такава опасност има заради други акцизни нарушения, открити при тях. По думите на Танов в част от веригите са засичани бутилки алкохол с фалшиви бандероли”.
Доколко са автентични думите от скандалния запис на Танов? На този и други въпроси ни отговаря неговият отстранен заместник Антоний Странджев


Защо, според Вас, се измести центърът на скандала Тановгейт от  натиска върху митниците върху СРС-тата и тяхната автентичност?

Защото според мен така обществото по-лесно би могло да "преглътне" неадекватното поведение на "изявени политици", известни до този момент, като политици от "ново поколение", изявени "борци" срещу корупцията, носители на нов морал в политиката! Всъщност, според мен, основният въпрос, който трябва да вълнува хората е съдържанието на разговорите, последващото поведение на участниците в тях, а не "кой предаде четата" и съобщи на обществото, че "царят е гол"!

Каква е причината при дебатите по вота на доверие нито премиерът, нито някой от министрите да не каже и дума за това?

Много е трудно да поемеш отговорността и да излъжеш от трибуната на Народното събрание - това няма да се прости от избирателите! Според мен, по този начин, като не се говори по темата, може би някой живее с надеждата, че Той (проблемът) не съществува. Но не е така! И това се доказва сега. Няколко дни след вота на доверие обществото все още очаква истината, очаква отговори на поставените въпроси! Независимо презаписван ли е разговорът или не, аз заставам зад всички думи, които съм казал в разговора. Смислово съдържанието е това. С интерес наблюдавам "внушенията" от обясненията на някои от участниците в разговорите - излиза, че аз съм разговарял сам със себе си, че не е имало "диалог", а "монолог". И на всичкото отгоре съм записал и "манипулирал" разговорите така, както биха желали президентът, Алексей Петров, Цвятко Цветков и ДС. Което, както разбирате, е достатъчно комично. Още повече, когато звучи от устата на толкова изявен "специалист" на тема сигурност, като Атанас Атанасов. Всъщност, политическите внушения и интереси са едно, а действителността и истината в конкретния случай, са съвсем друго!

С какво си обяснявате атаката срещу Вас лично, писанията в пресата, че  сте къртица на Октопода - митичният Елби от разработки на неправителствени организации?

Всъщност тези "писания" ме радват. Това е още едно доказателство за неадекватното поведение на властимащите! Мисля, че гражданите в България са достатъчно интелигентни и сами могат да си направят изводи кой-кой е в този скандал! Вие как си мислите - реално ли е аз да пиша до премиера и главния прокурор за реалната ситуация в Митниците, за натиска и интересите в нея през месец март 2010 г. и същевременно няколко месеца по-късно "да организирам канали" за внос на цигари и наркотици?! Нека да не обиждаме Вашите читатели. Те сами могат да си направят изводите! Ако следите какво се случва с това момче, което излезе и беше изслушвано в комисията в парламента...Още отсега започнаха да го обвиняват в "неадекватно поведение" и да се опитват да го изкарат като един "обиден"(интересно на кого) и "неуспял да се реализира елемент". Това са внушения преди още да са чули какво ще сподели Росен Миленов! Така се прави опит казаното от него в аванс да бъде неглижирано и самото лице да бъде дискредитирано пред обществото!

Защо скандалът изведе на преден план имената на едни фирми и остави други без коментар...

И Билла, и други фирми нарушителки са с утвърден икономически статут в България! Едва ли някой си прави илюзията, че това са "системни нарушители" на българското законодателство!

Наистина ли става въпрос за фалшиви бандероли в случая с Билла?
За Агенция Митници горепосочените фирми са били нарушители в областта на продажба на цигари без съответното разрешително! Ако става въпрос за продажба на алкохол с неистински бандероли, то въпросът Ви би трябвало да се зададе на МВР!

С това ли си обяснявате дъмпинговите им цени на алкохола?

Да, това е една от причините! Това ни принуди като митническа администрация да инициираме законови промени (ЗАДС-закон за акцизите и данъчните складове; както и Наредба №3 - контрол при производството на акцизни стоки)! Не изключвам част от нашите "неприятности" да са породени и от това наше намерение да въведем ред и контрол в едни отрасли, които генерират големи количества сива продукция и нерегламентирани приходи, част от които отиват за захранване на партийни каси и изявени политици! Това е бил винаги основният проблем на българския преход - липсата на воля за прекратяване на този "икономически модел на развитие": СИВА ИКОНОМИКА/СИВА ПОЛИТИКА!!!

В този контекст, има ли и други известни търговски вериги, при които е имало подобни случаи?

Да, доколкото ми е известно и в други известни търговски вериги са намирани алкохолни продукти с неистински бандерол, но за подробности за тези разкрития, по-точно биха Ви информирали от МВР!

 

 

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !