Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Великденски традиции от градината на Гранд Хотел София

отпечатай новината

23.04.2008 14:44 | Видян 5562 пъти

Великденски традиции от градината на Гранд Хотел София

Днес от 11,30 ч. в градината на Гранд Хотел София се проведе ателие за великденски яйца, организирано от Гранд Хотел София. В него се включиха ученици от художествените паралелки на ІІ-ро СОУ „Емилиян Станев“ и децата, участващи в телевизионната игра „Това го знае всяко хлапе” – Джем, Ани, Косьо, Симона, Моника, Йоан, Деляна и Йоана. Те украсиха великденски яйца според българските традиции. Традициите за боядисване на яйца за Великден имат своята специфика според различните региони на страната. Задължителни обаче са няколко момента, разказа Иглика Мишкова - етнолог от Националния Етнографски музей:

- Яйцата се боядисват на Велики четвъртък или в съботата преди Великден. Писането на яйцата се извършва от жените в къщата.

- С първото боядисано яйце жената „потрива“  челата и бузите на децата за здраве.

- Първото червено яйце се пази до следващата година. Като донесат новото червено яйце, вземат старото и го счупват. По него гадаят за късмета, здравето и плодородието на къщата: ако е пълно – къщата ще е пълна във всичко, ако е изкуфяло или се е развалило – на лошо е („на празно”, „ на болест”).
В различните региони на страната изписването на яйцата има своята традиция, която прави яйцата уникални. За региона на Велинград са типични изцяло червените яйца, украсени с бели орнаменти. В този район наричат първото червено яйце, снесено и боядисано на Велики четвъртък Велико.
В някои Старозагорски села първото червено яйце се боядисва сурово (тази традиция е популярна и в района на Странджа). Наричали го за къщата. Слагали го под иконата на иконостаса и го пазели там до другия Великден. В региона на Ихтиман и Самоков яйцата не се боядисват, а се оставят бели и се изпъстрят с различни цветни фигури, които включват точки, извивки и др.  В Асеновградско поставяли в темела на строяща се къща червено яйце „за здраве на къщата”. В Софийско „за здраве на къщата” на източната страна на покрива слагали едно от новобоядисаните на Великден червени яйца.
В района на Родопите червените яйца били наречени по едно на всеки член на семейството, а бялото – на къщата. В Пловдивско червените яйца били наречени на жените, а белите – на мъжете.
Класическите технологии за боядисване на великденски яйца са:
– Изписване с горещ восък, като се използва специална дървена писалка. След това яйцето се топи в боя. Има и вариант яйцата първо да се оцветят, а след това да се изографисват.

 

продължи >>

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !