Настимир зад фикуса: Фото на деня

Настимир зад фикуса: Фото на деня

Райна съблазнява от Ямайка

Фолкпевицата Райна отново пътешества по света. Този път...

Горещо с филм за два храма

отпечатай новината

26.04.2008 09:00 | Видян 8045 пъти

Горещо с филм за два храма

В навечерието на Възкресение телевизионният таблоид „Горещо” ще разкаже за два храма – храмът Божи гроб в Йерусалим и храмът „Света Троица” в с. Нови хан, към който отец Иван е изградил приюта за сираци „Св. Николай” – единственият дом, който не се финансира от държавата.
Броени минути преди настъпването на Великден Венета Райкова е в църквата „Света Троица” в с. Нови хан и разговаря с отец Иван, който е познат на зрителите като най-достойния българин за 2004 година. Отец Иван разреши на екипа на „Горещо” да заснеме разговора с него в самата църква.
Йеромонах Йоан или отец Иван е обявен за „Българин на годината” за 2004 г. и за „Достоен българин” за 2005 г. Дома за сираци „Св. Николай” в с. Нови хан започва да гради със свои средства и дарения още през 1988 г. От тогава до сега приютът се издържа само с помощи и дарения. От държавни или църковни институции помощ не е искана. Отец Иван разказва през какви трудности е минал, за да построи дома – за опитите да се спре стоежа и да се събори сградата. Още в самото начало той започнал да приютява сираци и да ги гледа заедно със своите собствени деца, а всичките вече над 300 деца, минали през дома, го приемат за свой дядо. Отец Иван разказва за бременните жени и момичета, които приютява и за многото Ивановци около него, говори за църквата и абортите, за непростимите и простими грехове, за това защо се сещаме за Господ само когато имаме проблеми, за завистта, злобата и омразата, за прошката и чистите молитви.
Зрителите на „Горещо” ще имат и възможност да си припомнят моменти от посещението на екипа на предаването в Йерусалим - църквата на Божи гроб - сърцето на Християнската вяра, където под един общ купол са побрани най-святите места – мястото на приковаването към кръста, самата Голгота и мястото на кръстната смърт, камъкът, на който Исус е положен след свалянето си от кръста, но най-вече гробът, в който е бил положен и в който възкръснал от мъртвите.

автор: СЛАВА

Етикети:
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !