Рачков се потроши до кръв в ефир

Димитър Рачков претърпя в кървав инцидент по време на...

Принц Уилям в хеликоптер с Дейвид Бекъм

Принц Уилям се присъедини към Дейвид Бекъм, за да...

Ирландски приказки провокират въображението на третокласници

отпечатай новината

20.04.2011 09:30 | Видян 2817 пъти

Ирландски приказки провокират въображението на третокласници

В един вълнуващ свят на смели принцове и красиви принцеси, на чудни феи и страшни великани, на зли вещици и добри джуджета ще се потопят третокласниците от 88 СОУ „Димитър Попниколов” в ж.к. „Овча купел” – едно от най-големите столични училища. Това ще стане с представянето на новия сборник с ирландски вълшебни приказки „Принцът на розите”, организирано със съдействието на Посолството на Ирландия, издателска къща „Персей”.

Книгата е събрала едни от най-добрите образци на приказния жанр, дело на майстори като Оскар Уайлд, майка му – лейди Уайлд, Брам Стокър (създателя на „Дракула”), Уилям Карлтън, Крофтън Крокър и др.

С това представяне децата се включват в инициативата на БНТ „Голямото малко четене” и искат да покажат, че хубавите книги създават един вълнуващ свят, изпълнен с приключения, забавление и много емоции.

За събитието, насрочено за 19 април (вторник) от 14 ч. в мултимедийния кабинет на училището, третокласниците са подготвили цяла театрална постановка и ще изиграят драматизация на една от приказките в сборника – „Жената на великана” от Уилям Карлтън. Тя пресъздава легендата за една от природните забележителности на Ирландия чрез забавна история за женска хитрост и съобразителност.

Специални гости на събитието ще бъдат Иймър Фрийл и Ина Грозданова от Посолството на Ирландия. С  тяхна помощ третокласниците ще се ориентират в изключително любопитния свят на ирландските приказки, легенди и фолклорни вярвания, ще научат повече за тази далечна и интересна страна, дала на литературата такъв гений на перото като Оскар Уайлд. Това ще бъде илюстрирано с помощта на мултимедията - чрез кратки филмчета и фотографии.
Тогава ще бъдат обявени и резултатите от конкурса за детска рисунка върху сюжета на приказката „Жената на великана”.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !