НАЙ-НОВИ
Силвестър представи Alchemista в...
Мария Силвестър представи в най-ексклузивния у нас...
Престъпление е да караш пиян и то за...
„Димо е голям пример как човек, който сбъдва мечтите си,...
Велиденска трапеза
22.04.2011 09:00 | Видян 3285 пъти
Великденска пита
Необходими продукти: 125 г масло, 4 яйца, 1 жълтък за намазване, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, 1 кубче мая, 400 г айрян, 1 кг брашно
Начин на приготвяне:
Маята, солта и захарта се разтварят в айряна. Брашното се пресява и се прави кладенче. В него се чукват яйцата и се добавя айрянът. Замесва се меко тесто. Разделя се на 3 топки. Всяка се разточва на тънка кора, намазва се с масло и се оставя на страни. Върху нея се слагат останалите два разточени листа намазани с масло. Навива се на руло и се усуква в двата края. Реже се на охлюви с дължина около 5 см. Нареждат се в голяма тава на разстояние едно от друго и се оставя на топло да втаса. Накрая се маже с жълтък отгоре и се пече на 180-200 С за около 30 минути.
Баница с коприва
Необходими продукти: 800 г коприва, 1 ч.ч. ориз, 200 г извара, 250 г масло, 4 яйца, 1 и 1/2 ч.ч. брашно, сол
Начин на приготвяне:
От брашното, малко сол и вода се замесва банично тесто. В съд с 3 ч.ч. вряща вода се слага оризът и се вари до поемането на водата, без да се допуска да се разварява. Към него, докато е още топъл, се прибавят почистената и измита в няколко води коприва, яйцата, изварата, половината масло и сол на вкус. Сместа се разбърква. От тестото се разточват 2 листа. Първият лист, който се слага в обилно намазаната с масло тава, трябва да е по-голям от дъното й. Върху него се разстила оризовата смес и като се загъне с краищата му, се покрива с втория лист. Баницата се поръсва обилно с масло и се пече в електрическа фурна, на която е включен само долният нагревател. След като се опече от едната страна, се обръща в друга тава, също намазана обилно с масло, за да се опече и от другата страна. След изваждането й от фурната баницата се завива добре с кърпа за да се задуши.
Салата от яйца със сос
Необходими продукти: 4 яйца, 1/2 ч.ч. кисело мляко, 1-2 скилидки чесън, сол, шарена сол, зехтин
Начин на приготвяне:
Яйцата се сваряват в подсолена вода, обелват се, нарязват се на парчета в чинията за сервиране. Заливат се със сос от разбитото кисело мляко със сол, пресования чесън и малко зехтин. Поръсват се с шарена сол и се украсяват по желание с магданоз, маслини, краставички или друго.
Агнешко с тиквички
Необходими продукти: 750 г агнешко месо, ½ ч. ч. растително масло, 1 глава лук, 1 с. л. брашно, 1 с. л. доматено пюре, 700 г тиквички, 1 ч. л. червен пипер, ½ чаена чаша кисело мляко, сол и копър
Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на парченца и се запържва в по-голяма част от мазнината. В същата мазнина след изваждането на месото се задушава лукът, нарязан на ситно, и брашното. Прибавят се доматеното пюре и червеният пипер. Месото се връща отново, залива се с топла вода и се оставя да ври. Когато месото поомекне, се прибавят тиквичките, нарязани на кубчета и задушени в останалата част от мазнината. Ястието се вари още 20-30 минути. Поднася се с кисело мляко и ситно нарязан копър.
Дроб-сарма на скара по кричимски
Необходими продукти: 1 агнешко було, 250 агнешки черен дроб, 250 г агнешки бъбречета, 250 г агнешки момици, 250 г агнешки далачета,1/2 връзка джоджен, 1 връзка пресен кромид лук, сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
Агнешките дреболии, нарязани на кубчета, и ситно нарязаният кромид лук се посоляват и се поръсват със счукан черен пипер, след което се разбъркват добре, увиват се в булото и се пекат на скара до зачервяване.
Великденски козунак с шоколад и стафиди
Необходими продукти: 5 яйца, 250 г захар, 250 мл прясно мляко, 1/2 кубче мая, 50 г масло, 2 ванилии, настъргана кора от лимон по желание, 1 кг брашно, 100 г шоколад, 50 г стафиди, 1 жълтък за намазване
Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в топлото прясно мляко, заедно с 1 с.л. захар, и се оставя на топло да бухне. Яйцата се разбиват със захарта до побеляване, постепенно се добавя разтопеното и леко охладено масло (или олио). Прибавят се втасалата мая, ванилиите, стафидите, начупеният на парченца шоколад, кора от лимон и брашното, докато се получи меко тесто. Оставя се да бухне на топло и отново се омесва. Това се повтаря 3 пъти. След това тестото се разделя на 3 топки, които се оформят на рула и се оплитат на плитка. Поставят се в намазана с мазнина форма и се оставя да втаса и да изпълни формата. Намазва се отгоре с разбития с 2-3 капки олио жълтък и обилно се поръсва със захар. Пече се в умерена фурна.
свързани новини
С постно прасе гощават приятели Андрей Слабаков и Ернестина Шинова
Радостина Паньова в кулинарен фестивал "Пъстра трапеза на гости на моя град София"
коментари
- коментари
- напиши коментар
- изпрати на приятел
- гласувай
Няма коментари към тази новина !