Райън Гослинг бил подвластен на...

Райън Гослинг е едно от най-големите имена в Холивуд. Но...

Джони Деп купува средновековен замък...

Холивудската звезда Джони Деп иска да купи средновековен...

Ново жилище за Фандъкова

отпечатай новината

25.07.2011 13:00 | Видян 13273 пъти | Гласували 1

Ново жилище за Фандъкова

Столичният кмет Йорданка Фандъкова скоро ще се нанесе в ново жилище. То обаче не е купено, а е обезщетение за недвижим имот, който е наследствен за нейното семейство. На 18 юли 1995 г., Михаил и Олга Фандъкови прехвърлят срещу задължение за гледане и издръжка терен от 737,5 кв. метра в “Манастирски ливади” на сина си Юри Фандъков и на дъщеря си Жанет Букова.

През 2004 г., на 25 ноември, братът и сестрата решават да дадат със съответен договор на малка строителна компания право на строеж за вдигане на 4-етажна жилищна кооперация с магазини и подземни гаражи.

На 10 септември 2008 г. договорът е допълнително официализиран с нотариален акт, конкретизирани са конкретните помещения, които Фандъкови получават срещу мястото си и строителството започва.

С известно закъснение заради кризата, бавно и славно кооперацията е вдигната. Сделката е изгодна и за двете страни, защото през четирите години на преговори и надлъгване цената на терена се е вдигнала два пъти. Така семейството успява да получи доста добро обезщетение. Реално не заплаща дори стотинка на строителните предприемачи.

“Всъщност апартаментът е безплатен. Съпругът ми и неговата сестра договориха обезщетение във вид на жилища за отдадения на строителна фирма терен в “Манастирски ливади”, пътвърждава резултатите от разследването кметът.
Срещу градината на дядото Фандъкови са обезщетени с апартаменти, два малки магазина и 3 места за паркиране.

Семейството трудно прежалило невероятните домати, които фамилията вадела от някогашната си градина в някогашното поле, превърнато през последните пет години в един от най-модните квартали в София. Затова Фандъкови дълго умували дали да приемат офертата на строителите и да им дадат терена или да продължат да си прекопават имота.
Когато обаче в съседство започнали да изникват блокове, те разбрали, че няма как да се противопоставят на процеса на застрояване. Тогава зълвата на Йорданка Фандъкова започнала дълги и успешни за семейството преговори с предприемачите. Две фирми се конкурирали за бившата доматена градина. Спечелили тези, които дали по-добро обезщетение в апартаменти.

“Цял живот сме под един покрив със свекървата, мечтаех за отделна квартира години наред”, чистосърдечно си признава високопоставената дама. Отношенията й с роднините са прекрасни, но сегашната им къща в кв. Иван Вазов, на две крачки от новото дружество, е като дядовата ръкавичка. На едно място живеят три поколения Фандъкови.

Апартаментът, който се е паднал при подялбата на градоначалничката, е доста скромен. Според нотариалния акт. Описанието предвижда на тази дребничка по яноски площ да се поберат: всекидневна с кухненски бокс, спаля, коридор, баня с тоалетна, лоджия. Каквото и да означава последното, изброяването може да прозвучи на някого гръмко. Всъщност по нотариален акт жилището се простира само на 57,10 квадрата.

“Двустайно жилище е идеално за нас със съпруга ми. Много си мечтаех малкото помещение на приземния етаж, което също ни се полага в блока, да го превърна в минифитнес, но с мъжа ми решихме да го дадем на дъщеря ми за офис”, откровено споделя столричният кмет.

“Много се радвам, че сте си направили труда да проучите всички документи от нотариалния регистър, защото ще стане ясно на всички, че замяната на имота е направена през 2004 г. Това е две години преди аз да вляза в Общината като заместник-кмет. Така се надявам, че предварително ще се разочароват търсачите на политически сензации и конспирации.

Описала съм семейния имот като терен в декларацията си пред Сметната палата, защото още няма Акт 16. Когато го получи, ще запиша апартамента”, категорична е Фандъкова.

В момента тя се е доверила на строителите да се занимават с довършителни работи отвън и отвътре в жилището й. Контролира ги веднъж на една или две седмици, когато го позволи нейната натоварена програма на столичен кмет. Точно сега били се хванали с най-женското помещение – кухнята, разказва Фандъкова. 

 

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !