Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Обявиха София за рай на Холивуд

отпечатай новината

08.09.2011 09:00 | Видян 3612 пъти

Обявиха София за рай на Холивуд

В покрайнините на София – столицата на България, студио от епохата на комунизма върху 75 акра земя скоро ще привлече съзвездие от холивудски актьори като Силвестър Сталоун, Мики Рурк, Брус Уилис и бившия губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер.

Богатите на тестостерон екшън звезди на 19 септември ще се съберат в Ню Бояна Филм Студиос, където ще започнат снимките на втората част на Непобедимите - хитовият, изпълнен с емоции филм, разказващ за група наемници, чиято първа част събра 275 млн. приходи, пише Ел Ей Таймс.
Новият проект за над 100 млн. долара обаче е поредната високобюджетна продукция за Ню Бояна, която се превърна в любимата дестинация на Холивуд в Източна Европа.
Българското студио се управлява от видния филмов продуцент Ави Лърнър, славещ се с репутацията си, че цепи стотинката на две и успява да намира най-евтината работна ръка и данъчни облекчения и придоби правата върху комплекса през 2006-а.

След като засне голям брой филми в Израел, Южна Африка и Канада и построи огромен снимачен полигон в Луизиана, Лърнър намери своя нов дом в древната страна край Черно море.
"Това е най-евтината страна в Източна Европа за снимане на филми", заяви той в подкрепа на решението си да избере балканската държава. През последните години Ню Имидж вкара десетки милиони долари, за да обнови бившето държавно студио, построено през 1962 г.

Въпреки, че комплексът е бил дом на над 25 филма от епохата на комунизма, след разпада на Съветския съюз съоръжението станало неизползваемо. Днес обаче студиото е работодател на над 1000 работници и има над 13 зали, както и зашеметяващи реплики на няколко манхатънски улици и древни римски градове. То дори притежава собствен колизеум.

Ню Имидж/Милениум в миналото използваше Ню Бояна за десетки нискобюджетни филми, но отскоро там се снимат и проекти със завидно дълбоки джобове, включително Черната Далия и Конан варваринът, който излезе на екран миналия месец.
Следващият голям проект на Лърнър пък е Херкулес, чиито снимки ще започнат в Ню Бояна Филм Студиос през март.

Въпреки, че първият Непобедимите бе заснет предимно в Бразилия и Луизиана, снимките на втората част, които ще продължат точно 14 седмици, ще се направят в България и отчасти в Париж, Москва и Китай. Втората част от поредицата ще включва голям брой известни актьори, включително Чък Норис, Джон Траволта и Жан-Клод Ван Дам.

Продукцията ще използва детайлните манхатънски декори на Ню Бояна, включително тези на улиците и на входовете на метрото, за да пресъздаде съветско убежище, използвано за обучение на войници на американска земя. 

„Ню Имидж обаче не е единствената компания, разпростираща се в Източна Европа. Базираното в Холивуд Ралей Студиос наскоро откри огромен комплекс в Будапеща, Унгария. Въпреки това и фактът, че България не предлага данъчни стимули, изпълнителният директор на Ню Бояна Дейвид Варод твърди, че снимките в балканската държава все пак излизат с 40% по-евтино от тези в останалите й източно-европейски съседи. Той също така отбеляза, че филмите в България излизат над 80% по-евтини от заснетите в САЩ проекти“, завършва Ел Ей Таймс.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !