Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

"София Филм Фест за учащи" продължава в Дом на киното

отпечатай новината

29.09.2011 10:45 | Видян 2562 пъти

В началото на новата учебна година нетърпеливите членове на клуба „София Филм Фест за учащи” са свикнали да очакват новини около предстоящия нов семестър на инициативата, придобила популярност след младите почитатели на стойностното кино. Интересът към проекта „София Филм Фест за учащи”, стартирал през есента на 2009 и продължил през цялата 2010 година, е сред най-важните причини Арт Фест и Домът на киното да поставят начало на СЕДМИ СЕМЕСТЪР – есен 2011, който започва на 3 октомври!

„София Филм Фест за учащи” е програма на Дома на киното, чията цел е представяне на европейски, български и алтернативни на Холивуд филми пред младежка аудитория. Входът е безплатен за ученици и студенти и символичен за останалата публика. Програмата се организира от Арт Фест и през изминалите години се осъществи с подкрепата на Националния филмов център и Програма „Култура” на Столичната община. СФФУ имаше своето второ издание през януари и февруари – зима 2010, пролетно издание „СФФУ: Фокус Европа”, четвърти „семестър” – есен 2010, пета програма – през януари и февруари 2011, в очакване на 15-ия София Филм Фест, както и шести семестър – пролет 2011.

На 3 октомври стартира поредният семестър – есен 2011. Събитието е в партньорство с Националния филмов център. Всеки филм по традиция ще бъде придружен от представяне и разговор с публиката – с радост и удоволствие от контакта си с младите зрители, лектори на прожекциите приеха да бъдат отново изтъкнатият български режисьор и  преподавател Георги Дюлгеров и киноведът Антония Ковачева, председател на Гилдията на българските кинокритици. Филмите са с вход свободен за ученици и студенти.

Програмата включва 12 европейски и световни заглавия. Стартираме с филма, донесъл „Оскар” на Колин Фърт за изпълнението му на крал Джордж VI, „Речта на краля”. Ще представим на младата публика един от най-нестандартните носители на Голямата награда на журито в Кан – мистериозната комедия „Мъжът без минало” на финландския майстор Аки Каурисмаки; най-новата драматична история, режисирана от Алехандро Гонзалес Иняриту и спечелила на изпълнителя на главната роля Хавиер Бардем награда в Кан „Бютифул”; хонконгската приказка на Джан Имоу „Проклятието на златното цвете”; противоречивото, но визуално съвършено завръщане на Терънс Малик „Дървото на живота”; комедията „Храна за душата” на Фатих Акин, поетичния носител на „Златна мечка” от Берлин „Мед” на Семих Капланоглу и високобюджетната продукция на Кристофър Нолан, събрала звезди от ранга на Леонардо Ди Каприо, Кен Уатанабе и Марион Котияр „Генезис”.

Подбрали сме и група качествени нови български заглавия – романтичната комедия за любовта он- и офлайн „Love.net” на Илиян Джевелеков, нискобюджетния и изключително свеж хит на Димитър Коцев-Шошо с участието на Миленита „Лора от сутрин до вечер”, интригуващата младежка история на Виктор Чучков-син „TILT” и носителя на голямата награда от конкурса на 15-ия София Филм Фест „Подслон” на режисьора Драгомир Шолев, които ще бъдат представени от своите автори.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !