Честваме 102 г Радой Ралин

“Кой постъпва честно, не живее лесно. Кой излезе прав,...

Прокопиев и кръгът Капитал управляват...

За секретар на столичната администрация е назначена...

Борисов отказа почетното членство в СБХ

отпечатай новината

10.10.2011 15:30 | Видян 1869 пъти

Борисов отказа почетното членство в СБХ

Премиерът Бойко Борисов днес не прие плакета и грамотата от Съюза на българските художници за приноса му към решаване на дългогодишния спор за сградата на улица „Шипка”6 в столицата. „Нито някой е поставял въпроса, нито някой… не знам кой го измисли тоя скандал. Затова го върнах да го дадат на този, който считат, че по им е важен“, посочи министър-председателят.

Според предварителната информация днес той трябваше да приеме почетно членство в СБХ заедно с министър Вежди Рашидов. Но вместо да отиде в централата на СБХ, премиерът покани в Министерския съвет ръководството на Съюза. Именно негов член – скулпторът Велислав Минеков, разпространи отворено писмо в края на миналата седмица, с което остро критикува решението за удостояване на премиера със званието „Почетен член на СБХ” и дори го нарече съмнително.

От Съюза заявиха, че решението за връчването на отличието е било взето с решение на Управителния съвет на организацията и че то се връчва за особени заслуги – заради предоставянето на сградата. Всички, които са спомогнали за развитието на СБХ, са били удостоявани с почетна награда, независимо дали са художници, заявиха от Съюза.

Днес Борисов подчерта, че художниците не разполагат със сграда и затова е редно правителството да предостави безвъзмездно сградата на “Шипка” 6. Премиерът напомни, че съгласно решението на съда, сградата е трябвало да бъде дадена на Софийския университет, но това би ощетило художниците.

„Когато 20 години са ги лъгали и художниците нямаха сграда, и трябваше да бъдат изгонени и да има стачка пред „Шипка”6. Вместо да има стачка, те имат сграда”, коментира премиерът. Той изтъкна, че българските художници сега си имат галерия, която винаги е била галерия, но са щели да им я вземат.

Министърът на културата пък обяви, че премиерът имал хубави скици и направи сравнение с Пабло Пикасо. „Силвестър Сталоун рисува и прави изложби. И продава по 50 000 евро една картина. Защо премиерът да не рисува, ако му се рисува”, попита риторично Вежди Рашидов. Той заяви още, че е виждал картини на премиера. „Много хубави скици прави на Саддам Хюсеин. Една скица, може като на Пикасо, да бъде много ценна след време. Гоген е тръгнал да рисува на 41 години. Изкуството не е точна наука. Не се знае кога ще се отключи геният в човека”, отбеляза още министърът.

Борисов и Рашидов са обещали да съдействат за обновяване на сградата на „Шипка”6. От Съюза на българските художници предстои да направят план за необходимите средства и да предложат конкретна сума, която да бъде определена с бюджета за догодина.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !