Горд съм, че съм първата чернокожа...

В изявление на вчерашния национален празник на САЩ -...

Представители на ДБ не подкрепиха...

"Има ли раздор в групата на ПП-ДБ-СС? Днес на...

Водата на Марс не е годна за живот

отпечатай новината

07.06.2008 09:00 | Видян 8981 пъти | Гласували 4

Водата на Марс не е годна за живот

Ново изследване на марсианска скала, свързвана с признаци за някогашно наличие на вода и следователно с надежди за откриване на минал живот на Червената планета, подсказва, че изглежда става дума за вода, която по-скоро напомня саламура - прекалено солена е и неподходяща за живот, съобщи "Сайънс дейли".

Изследването е на учени от Харвардския университет и университета "Стоуни Брук". Никълъс Тоска от катедрата по еволюционна биология в Харвард и колегите му Андрю Нол и Скот Макленън са анализирали данни за солни депозити в марсианска скала на възраст 4 милиарда години, изследвана от роувъра "Опортюнити" на НАСА.

Именно "Опортюнити" преди време привлече вниманието с информацията, че в древността е имало вода на Марс. Новият анализ обаче подсказва, че дори преди милиарди години, когато несъмнено е имало известно количество вода на Марс, солеността й е надвишавала нивата, при които земният живот се развива.

"Имахме чувството, че макар днес да е неподходяща за живот, в миналото планетата Марс е имала по-голяма прилика със Земята", заяви експертът по земни и планетарни науки в Харвард Андрю Нол.

"Резултатите обаче ясно показват, че дори преди 4 милиарда години марсианската среда е била неподходяща за живот. Независимо колко назад във времето се връщаме, никога няма да открием доказателство, че Червената планета наистина е напомняла Земята", допълни той.

Тоска, Нол и Макленън изследвали минерални депозити в марсианската скала и заключили, че средата е била такава, че изключва възможността за съществуване на познатите ни форми на живот.

Живот, който произхожда от толкова солена среда и оцелява в нея, се нуждае от биохимични процеси, различни от онези, които са характерни за халофилите на Земята.

Учените заявиха, че прадедите на срещащите се в солена среда халофили първоначално са живели в по-чисти води. Изхождайки от онова, което знаят за Земята, учените увериха, че е трудно да си представиш живот в киселинна, оксидирана саламура като тази, за която се загатва, че е съществувала на Марс.

"Хората от стотици години знаят, че солта предотвратява микробийния растеж, и затова са посолявали храната", отбеляза Тоска.

автор: СЛАВА

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !