Горд съм, че съм първата чернокожа...

В изявление на вчерашния национален празник на САЩ -...

Представители на ДБ не подкрепиха...

"Има ли раздор в групата на ПП-ДБ-СС? Днес на...

Първите снимки на "Феникс" от Марс

отпечатай новината

27.05.2008 12:34 | Видян 4780 пъти | Гласували 2

Първите снимки на

Два часа, след като кацна близо до северния полюс на Марс, космическият апарат на НАСА "Феникс" предаде първите снимки от прашната повърхност на планетата, съобщиха Би Би Си и в. "Гардиън".

Снимките са чудесен старт на 3-месечната мисия, през която апаратът ще се опита да открие дали Червената планета някога е била подходяща за заселване. След кацането апаратът разтвори слънчевите си панели и започна да изследва непосредственото си обкръжение.

Сред първите кристално чисти снимки, направени от стереоскопичната камера на "Феникс", е тази на северните равнини на планетата. Тя показва повърхност, осеяна с камъчета, и многоъгълни пукнатини, характерни за района.

Такива многоъгълни пукнатини се наблюдават в арктическите райони и на Земята. "Феникс" кацна на Марс на 26 май в полярния район Ваститас бореалис на 68 градуса северна ширина и 234 градуса източна дължина.

След като прахът се утаи, апаратът направи няколко снимки на себе си, включително на краката си, върху които бе кацнал стабилно, и на успешно разтворилите се слънчеви панели.

Апаратът "Феникс" ще бъде първият, който ще докосне вода на друга планета. Водата е от много голямо значение, защото е един от хабитатите, необходими, за да има живот.

Според д-р Том Пайк от лондонския Импириъл колидж, който е участник в британския екип, работещ върху проекта, главната цел на мисията е да се стигне под марсианската повърхност, където учените очакват да има вода.
Междувременно АФП предаде, че Марс е четвъртата по големина планета в Слънчевата система, която вероятно много е приличала на Земята през нейната първа младост.

продължи >>

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !