Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Сергей Станишев: Цветан Цветанов налага репресивна държава, в която всеки е престъпник до доказване

отпечатай новината

24.01.2012 16:45 | Видян 2729 пъти

Сергей Станишев: Цветан Цветанов налага репресивна държава, в която всеки е престъпник до доказване

Цветан Цветанов налага репресивна държава, в която всеки неудобен на ГЕРБ е престъпник до доказване на противното.

Цветанов носи политическа отговорност за поведението и тенденциите в МВР. Това заяви на пресконференция лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев. Той с тревога отбеляза засилващото се усещане в обществото за безнаказаност и липса на гаранции за правата на гражданите.  

Станишев се спря на редица скандални случаи, заради които Цветанов трябва да напусне министерския пост. Най- пресният случай е от „Скравена”, заради който днес майка потърси БСП с надежда истината да излезе наяве.

Майката дойде тази сутрин в Централата на партията, за да изрази възмущението си от лъжите на Цветан Цветанов и да разкаже как синът й е бил разпитван с бой и електрошокови палки от полицията. Майката разказа, че още  в деня на разпита на детето й е подадена жалба, а след това е издадено и съдебномедицинско удостоверение.

Зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков напомни, че изтръгването на показания чрез насилие се наказва с до 10 години затвор. „Свидетели сме на краха на една политика, която беше представяна като успехи в борбата с престъпността”, коментира Миков.

Сергей Станишев напомни за случая с отвлечената и убита Мирослава от Перник. По думите му е налице некомпетентност и арогантност от страна на висши представители на властта, включително на Бойко Борисов.

Социалистите предположиха, че за съжаление проявеният непрофесионализъм ще доведе то това, че няма да има осъден извършител на престъплението. Михаил Миков напомни за позицията на левицата при приемането на промените в Наказателния кодекс. Тогава БСП предупреждаваше, че изравняването на наказанието за убийство и отвличане създава риск, а случаят в Перник потвърждава опасенията на социалистите.

Сергей Станишев изтъкна, че заради полицейското насилие в Мировяне Бойко Борисов поиска оставки, а реакцията на Цветанов  беше „мъмрене”. „Министерството на вътрешните работи съобразява ли се с мнението на министър-председателя?”, попита лидерът на БСП. Той изрази възмущението си от продължаващата арогантна намеса на Цветанов в независимата съдебна власт.

Станишев коментира още, че по случая „Тановгейт” така и не се разследва водени ли са оповестените разговори. Председателят на БСП изрази намеренията на левицата да използва всички парламентарни възможности, за да противодейства на водената от Цветанов политика. Станишев не изключи и възможността да се търси вот на недоверие.

На пресконференцията Сергей Станишев коментира и изказването на Росен Плевнелиев при полагането на клетва в парламента. Лидерът на БСП отбеляза, че за първи път представител, излъчен от ГЕРБ, говори за приемственост и за приноса на предишните управляващи.

Станишев оцени и усилието на новия президент да формира национални цели до 2020г. Той напомни за признанието на Плевнелиев, което на практика е отрицание на политиката на ГЕРБ - че макроикономическата стабилност сама по себе си не означава нищо за хората и за перспективата за България.

Лидерът на БСП отбеляза, че проблемът с корупцията, който също беше споменат в речта на Плевнелиев, се задълбочава. Станишев изрази очакване новият президент да бъде активен по отношение на гарантирането на честността на изборите и промените в изборното законодателство.

По повод приключилата вече стачка в Мини Марица-изток лидерът на БСП коментира, че можеше и да няма стачка, ако бяха спазени ангажиментите, поети към миньорите.

В отговор на обвиненията на Трайчо Трайков за червени окраски на стачката, Станишев напомни за явния конфликт на интереси на министъра – Трайков е работил в ЕВН, на която в последствие без конкурс е дадена Горна Арда.

Лидерът на БСП и президент на ПЕС коментира и предстоящия Европейски съвет в края на месеца. Станишев обяви, че БСП ще настоява още този петък Бойко Борисов да се яви в парламента и да каже каква е позицията на България по отношение на междуправителствения договор и ангажиментите на страната. Според социалистите Росен Плевнелиев трябва да свика КСНС по темата.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !