Коя трябва да е модел за подражание:...

Вляво: американският модел Кендъл Дженър по бански,...

Знам кой уби Тупак: Боксьорът Райън...

Миналият месец звездата на американския бокс Райън...

Мутафова влиза в Гинес

отпечатай новината

15.02.2012 14:45 | Видян 2943 пъти

Мутафова влиза в Гинес

"Майка ми живя до 97, като можеше и още, ала претърпя злополука", обича да разказва звездата на Сатирата. За да похвали своя столетнически Мутафов ген.

За разлика от 2 години по-голямата от нея Леда Милева, тя не може да са похвали с прадядо, открал до 150, каквито легенди се носят за родственик по майчина линия на известната и неостаряваща поетеса. “Леля” Милева, както на майтап наричаме писателката и преводачката през последните 50 години,

не пропуска фризьора всяка седмица

Също така се грижи и за изящния си педикюр. Още през 50-те години възпитаничката на американския колеж минава за една от най-елегантните дами в София и в републиката.

През 60-те тя е еталон за първите телевизионни говорителки от поколението на Анахид Тачева, Тролева и Лили Ванкова, на които е шефка ато генерален директор на БНТ.

През 70-те години, които Милева изкарва в Париж като посланик на България в ЮНЕСКО, тя култивира докрай стила си.

Стоянка Мутафова, която казва, че не се чувства стара, щом има примера на по-голямата от нея “леля” Милева, все още е

наричана от артистите “кака”

Този прякор й лепва нейния комшия Георги Калоянчев. Съкооператорът на Стоянка е с “цели” няма и 3 години по-малък от нея, но до преди пет-шест години се чувствал като “момченце” пред “кака”.

Калата беше единственият гост на купона за 90-годишнината на Стоянка. Той, естествено, доведе със себе си своята съпруга Валя. Двете с голямата актриса са приятелки, освен че са съседки има – няма половин век.

Семейната идилия

даже е увековечена в скеч за две семейства, живеещи едно до друго, като Калата е мъжът в едното, а Мутафова е съпругата в другото. На екрана негова половинка е Лолова, а нейна – Парцалев. Филмчето е част от класическа новогодишна програма от разгара на соца.

Стояна – Мария Мутафова стъпва на сцената в пражки театър преди 66 години. От 1946 до 1949 г. тя играе в чешката столица, където е омъжена. За дъщерята на видни софийски интелектуалци от царско време това е шанс за бягство от България и сталинисткия режим у нас.

Когато разбира, че и в Чехия няма да е много по-добре, тя се връща в родината. Лично Вълко Червенков, тогава премиер, я праща в Народния театър. Там обаче не успява да се наложи и е щастлива, когато става една от основателките на Старичиния театър през 1956 г.

Пенсионирана е чак през 1991 г., когато това е трябвало да стане още през 1980 г. според тогава действащия Кодекс на труда. Мутафова и Калата обаче преживяват Десети ноември и властта на Тодор Живков.

Едва при демокрацията ги обявяват за ненужни

Чистка на старите народни артисти по същото време има и в Народния театър. Така се появява първият свободен артист Стефан Данаилов.

На Мутафова й трябва известно време, за да се съвземе от ступора. Понеже дъщеря й Муки е без работа, налага се като майка да вземе нещата в свои ръце и да връзва двата края на семейния бюджет.

Едва след 75-годишнината си, отпразнувана в първа зала на НДК в най-бедната 1997 г. с шоуто Полудя ли, ма Стояно, с юбилея толкоз рано, Мутафова започва своето триумфално завръщане. Което я вкара в Гинес.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !