Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

Лили – двигател на съденето на Киркоров

отпечатай новината

03.04.2012 16:30 | Видян 7825 пъти

Лили – двигател на съденето на Киркоров

От 8 години Лили Иванова дава зор на любимия от многото си мъже Иван Пеев, с когото е вторият й брак през 60-те години, да търси много пари от руската попзвезда Филип Киркоров.

Роденият в морската ни столица Варна Крал на московската естрада пеел хитове на Ванко без да плаща, споделяла е в лични разговори звездата.

Нищо, че Киркоров винаги се е отнасял с голямо уважение към нея. Може да е заради пропаднал концерт в Москва, където не без помощта на Киркоров Лили изнасяше скъпоплатени участия.

Едва тази година обаче композитори, с които примата е в добри отношения обявиха, че ще търсят 30 милиона евро от Краля на руската сцена. Ставало дума за 21 български песни. А между творците, които трябвало

да изреват и да вият на умряло

били не само композитори, но и поети. Нищо, че той пее на руски, а не с българските им думички. Сред ограбените автори според тях самите били композиторите Найден Андреев, Александър Бръзицов, Иван Пеев, Димитър Пенев, Тончо Русев, Стефан Диомов, Зорница Попова, Александър Савелиев, Вили Казасян, Митко Щерев и др. Както и поетите Калин Донков, Живко Колев, Иван Тенев, Михаил Белчев, Йордан Янков, Иля Велчев и др.

Интересно е, че композиторът, който е дал най-много хитове на Киркоров – патриархът на родната естрада Тончо Русев не ще да съди братушката. Твърди, че Филип е изряден към него. Друг композитор, който

не е в добри отношения с примата

от години – Митко Щерев, а е човек, който обвини съвсем законно самата Лили в кражба на авторски права, неизплатени от концертите й у нас, също не преследва Киркоров.

В Бандата на четиримата срещу него обаче са небезизвестни имена. Понеже имат много по-малко хитове от Русев и Щерев, те скрупольозно бранят своите си шлагери.

На 8 февруари 2012 г. четирима от другите ощетени (поне по тяхно мнение) композитори внесоха молба до Софийската районна прокуратура в защита на интелектуалната си собственост и срещу системното й ограбване от Киркоров.

Филип може да е най-богатият

в руския шоубизнес, както твърдят издания в Русия, но това се дължи и на българските му приятели, на които той е забравил да плати. И сигурно сега се присмива зад гърба им, радвайки се, че ги е прекарал", казва Иван Пеев.

Въпросните български 21 песни били излизали в 24 албума на Киркоров, а една от тях е присъствала в 5-6 от тях. В първия му албум, издаден през 1989 г., само две от песните не са български.

Имената на повечето от следващите му албуми са кръстени на български песни: Ти, ти, ти, Пробуждане, която той е прекръстил на Синдбад мореход,

Детски спомен (Небо и земля), която обаче май е холандска, а не бг

Така поне се твърди в страшния списък на крадените парчета, който Станция Нова даде на Супер 19’. Ако е така, на кого следва да плати Киркоров – на нашия композитор или на създателя на оригинала на BZN – Dance, Dance, Dance.

Иван Пеев е извадил от сайта на певеца няколко негови много печеливши успеха от началото на кариерата му, от които до българските автори не идват полагаемите им се отчисления, писа 24 часа.
През 1990 г. на конкурса Шлагер 90 в Санкт Петербург Киркоров печели Гранд при за песента Небо и земля.

Всъщност това е Детски спомен на Димитър Пенев и Иван Тенев, по-известна като Хвърчилото на Кристина Димитрова и Орлин Горанов, за която вече писахме, че май е крадена от западно парче.

Но според Пеев наградата е трябвало да бъде връчена на тях, защото е за песен, а не за изпълнение.
Два пъти в Монте Карло певецът печели наградата като лидер по продажби на музикални дискове.
Филип Киркоров е записан в Гинес за 15 поредни концерта направени в Москва и Санкт Петербург при пълни огромни зали, казват нашите композитори.

Истината е, че Филя изнася рекордни 32 концерта в огромната зала Откябрьская в Петербург.
От брутния приход за концерта се отчисляват 6% (така е в Русия) за авторите на песните, за които се бият нашите хора.

"Само от издадените си в милиони тиражи дискове, Филип Киркоров дължи на българските автори поне 20-30 милиона евро. Тук не се включват пари от концертите, радиата, телевизиите и т.н.", казва Иван Пеев пред 24 часа.

Той показа "лицензия" от 2004 г. - разрешение на Асоциация за защита на авторските права Пето студио в Москва, според която песента Изповед може да се използва с руското име Мечта. "Аз никога не съм давал и подписал такова разрешение", твърди композиторът.

продължи >>

Етикети: , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !