Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

4 лапи спаси София от 100 000 бездомни животни

отпечатай новината

19.04.2012 18:07 | Видян 3037 пъти

4 лапи спаси София от 100 000 бездомни животни

Във връзка с тиражираните от някои медии писания относно усвояване на милиони левове по европейски програми и лична изгода от наличието на бездомни кучета по улиците, от българския офис на „Четири лапи” изразиха своето становище:

Четири лапи е международна организация за защита на животните с представителства в 11 страни (включително офис по Европейска политика в Брюксел), която развива дейност в България от 2000 г. Организацията се финансира не от държавни средства или от т.нар. еврофондове, а изцяло от доброволни дарения на над половин милион привърженици от целия свят. Това са хора, които са загрижени за съдбата на животните по света и са възмутени от жестокостта спрямо тях.

През послединте години името на България на няколко пъти нашумя в световен мащаб покрай случаи на садистично третиране на животни: в края на 90-те години на миналия век Западна Европа беше шокирана от филм за българските танцуващи мечки и мъченията, на които те са подложени от своите собственици; през 2001 г. филм за зверствата в столичния кучкарник беше прожектиран в немския Бундестаг и предизвика широка вълна от недоволство както сред политиците в Германия, така и сред обществото; през 2010 г. снимките на кучето Мима, чиито крака бяха отсечени от все още неизвестен изверг, обиколиха света за часове; през 2010 г. кадри на болната и изнемощяла лъвица Багира, живееща в мизерни условия в провинциален български зоопарк, бяха разпространени от световните средства за масова информация и повдигнаха сериозно въпроса за състоянието на зоопарковете у нас. 

През всичките тези години „Четири лапи” винаги е била готова да предложи помощ за решаването на проблемите, уронващи престижа на страната ни. От 2000 г. „Четири лапи”, в сътрудничество с фондацията на Бриджит Бардо, започна да събира танцуващите мечки от собствениците им и да ги настанява в център за рехабилитация, който през 2004 г. се превърна в най-големия спасителен център за кафяви мечки в Европа и в който през 2007 г. бяха приютени и последните танцуващи мечки от България – факт, който беше широко отразен у нас и в чужбина и срещна адмирацията на цялата международна общественост.

В началото на 2008 г. беше приет първият за страната ни Закон за защита на животните – нормативен акт, който беше оценен изключително високо от експерти на Европейската комисия и за чието изработване „Четири лапи” предостави своя експертен потенциал. През същата година, с ясното съзнание, че за прилагането на Закона за защита на животните трябва да бъдат положени огромни усилия, организацията сформира български екип, който да съдейства напълно безвъзмездно на местната власт за прилагане на мерките за намаляване на бездомните кучета. До 2012 г. този екип посети над 30 общини в цялата страна.

В края на 2010 г. „Четири лапи” организира спасяването на лъвицата Багира и транспортирането й заедно с още 3 големи котки, отглеждани при неподходящи условия в България, в своя спасителен център в Южна Африка. Организацията активно работи с Министерство на околната среда и водите за подобряване на условията на живот в зоопарковете.

През пролетта на 2011 г. бяха приети промени в Наказателния кодекс, които инкриминираха насилието над животни и случаите на нанасяне на телесни повреди от домашни животни – с което България стана последната страна в ЕС, която класифицира насилието над животни като престъпление, наказуемо със затвор. „Четири лапи” отново успя да събере експертен потенциал, резултатът от чийто труд беше предоставен на законотворците ни. 

Разходите за общественополезната дейност на „Четири лапи” са публично достояние чрез Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел. Всеки гражданин на страната ни може да се убеди в прозрачността на финансирането на организацията и изразходваните средства. Така например, за периода между 2000 и 2010 г.

„Четири лапи” е изразходвала 8 414 000 лв. за своите дейности в България, включващи и всички разходи по построяването и поддръжката на Парка за танцуващи мечки. Това са средства, събрани от дарители в Западна Европа. Всички тези средства са вложени в българската икономика, тъй като „Четири лапи” работи в България с местен персонал, закупени на място консумативи и оборудване.

Данъците, съпъстващи дейността на организацията в България, също се плащат тук.  Към 2010 г.  активите на „Четири лапи” възлизат на 563 000 лв. по баланс, като те включват стойността на сгради, земи, машини, оборудване, коли и др.

Персоналът на организацията е 20 души, работещи по всички проекти и кампании на „Четири лапи” в страната, като заплатите им са в рамките на средните за специалността им в страната. По отношение на дейностите свързани с бездомни животни, разходите на „Четири лапи” за 2011 г. са възлизали на 164 347 лв. (на фона на годишен бюджет от над 1 млн. лв. за столичното ОП «Екоравновесие»), включващи единствено дейности по кастрация, ваксинация, обезпаразитяване и лечение на бездомни животни (включително заплати на персонал от 7 души, разходи за гориво, консумативи, медикаменти).

С тези средства са обработени 2171 кучета и котки. За периода от 2008 г. до 2011 г. включително, екипът на „Четири лапи” е обработил 7244 бездомни животни. Простата артиметика показва, че, освен спестените средства за общините, дейността на организацията за 4 години е предотвратила появата на над 100 000 нови животни на улицата. „Четири лапи” никога и под никаква форма не е финансирала изхранването на улични животни от доброволци.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !