Ариа пусна голи снимки

Гола до кръста и със секси панталон с ресни се пусна...

Папи Ханс призна за комплексите за...

Един от съвременните секссимволи на родната музикална...

ЧЕТИРИ ЛАПИ ще кастрира бездомни животни в София до Великден

отпечатай новината

28.03.2011 17:40 | Видян 5198 пъти

ЧЕТИРИ ЛАПИ ще кастрира бездомни животни в София до Великден

Четириседмична кампания за кастрация на безстопанствени кучета започват от ЧЕТИРИ ЛАПИ в София днес. Усилията на международната организация за защита на животните ще са съсредоточени основно в ромските махали в северозападните части на столицата.

„След като за изминалите три години осъществихме успешни кастрационни кампании в цялата страна, сега за първи път ще работим и в София,” разказва д-р Марина Иванова, ръководител на проектите „Грижа за бездомните животни” към българския офис на ЧЕТИРИ ЛАПИ. „Уговорката ни със Столична община е да обработваме скитащи кучета от кварталите Факултета, Филиповци, Баталова воденица, Суходол и Захарна фабрика. Тези квартали са обитавани предимно от ромско население и досега в тях не е работено за ограничаване на размножаването на животните. Всяко заловено куче ще бъде кастрирано, ваксинирано срещу бяс, обезпаразитено и маркирано с пластмасова ушна марка. Освен това, на животните ще бъдат поставяни и микрочипове, които са предоставени от Столична община.”

Операциите ще се извършват в мобилната ветеринарна амбулатория на ЧЕТИРИ ЛАПИ, която пристигна у нас специално за кампанията от Швейцария. Тя ще бъде разположена в кастрационен център „Илинден” в кв. Гевгелийски, стопанисван от друга неправителствена организация - Българско дружество за защита и опазване на животните. Там обработените кучета ще престояват 24 часа след операцията за посторепативно лечение и наблюдение, след което ще бъдат преглеждани от лекар и връщани по местата на залавяне. Всички разходи за извършените операции и манипулации по време на кампанията ще бъдат за сметка на ЧЕТИРИ ЛАПИ.

„За да се намали дългосрочно броят на безстопанствените животни както в София, така и в цялата страна, е нужно да се работи усилено най-вече с проблемните квартали и населени места – там, където на практика и домашните, и бездомните животни са по улиците,” продължава д-р Иванова. „Масовата кастрация на безстопанствените кучета обаче е само част от решението. За постигане на трайни резултати трябва да има стриктен контрол върху собствениците на домашни кучета и котки, тъй като не е тайна, че всяко второ скитащо куче не е родено на улицата. Също така, трябва да се изгради и едно по-отговорно отношение у хората към домашните им любимци и към обществото като цяло. За съжаление, на местно ниво това не се осъзнава и много често се действа „на парче”. Опитът ни показва, че е необходимо изработването на национална стратегия за намиране на трайно решение на въпроса, с ясно определени ангажименти на централната и местната власти, на частнопрактикуващите ветеринарни лекари и на неправителствените организации.”

От ЧЕТИРИ ЛАПИ изказват благодарността си към Столична община и към Българско дружество за защита и опазване на животните за съдействието при реализирането на кампанията.

ЧЕТИРИ ЛАПИ е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас ЧЕТИРИ ЛАПИ е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок. Всички проекти и кампании на ЧЕТИРИ ЛАПИ се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !