Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

За убийство и осакатяване на животно ще се лежи в затвора!

отпечатай новината

18.02.2011 14:00 | Видян 2880 пъти

За убийство и осакатяване на животно ще се лежи в затвора!

Вчера Народно събрание прие на първо четене законопроектите на Министерски съвет и на г-жа Мая Манолова за промени в Наказателен кодекс, с които се инкриминират проявите на особена жестокост спрямо животни. По този повод от българския офис на международната организация за животните „Четири лапи” изказват огромното си удовлетворение от постигнатия в пленарна зала консенсус.

В началото на месеца Комисията по правни въпроси организира обществена дискусия с участие на институции и неправителствени организации, на която беше почти единодушно беше изразена позицията, че насилието над животни трябва да бъде наказвано със затвор. Според Явор Гечев от „Четири лапи” днешното гласуване в парламента е доказателство, че народните представители са се вслушали във волята на обществото. „Надяваме се между първо и второ четене текстовете на законопроектите да бъдат изгладени и да бъдат окончателно приети промени в три насоки – инкриминиране на жестокостта към животни и на безотговорното отглеждане на домашни животни, както и увеличаване на санкциите за организиране на боеве с животни.”

Същевременно от „Четири лапи” са възмутени от наложената символична санкция „порицание” на полицая от 2-ро Районно управление на полицията в столицата, когото наскоро Нова ТВ уличи като организатор на боеве с кучета.

„Макар в материала на Нова ТВ ясно да се вижда, че полицаят е участник в престъпление по сега действащия Наказателен кодекс, каквото е организирането на боеве с кучета, явно от Столична дирекция на вътрешните работи са преценили, че той не е уронил кой знае колко престижа на институцията и няма нужда от налагане на строга санкция,” коментира Явор Гечев. „Това е поредното доказателство, че в България моралните граници между добро и лошо отдавна са размити и нерядко се оказва, че хората, които уж трябва да налагат спазването на законите, са всъщност едни от най-големите нарушители, без това да води до каквито и да било последици за тях.”

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок, който миналата седмица прие две нови животни от България – лъвицата Багира и тигърът Мартин. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !