Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

2642 улични животни са обработили от „Четири лапи” през 2010 г.

отпечатай новината

15.02.2011 14:40 | Видян 3818 пъти

2642 улични животни са обработили от „Четири лапи” през 2010 г.

Единици са общините, които прилагат съвестно заложените в Закона за защита на животните мерки за намаляване на бездомните кучета, а държавата отказва съдействие

Над 2600 бездомни животни са обработили специалистите от организацията „Четири лапи” в 16 общини през 2010 г. От тях 1573 са кастрираните, ваксинирани и обезпаразитени кучета, 735 са котките, а на 334 животни е оказана медицинска помощ. Екипът на „Четири лапи” предвижда и 2011 да е не по-малко натоварена.

„От тази седмица вече работим в Бобов дол - една от малкото общини в страната, в която се полагат усилия за дългосрочно решаване на проблема. До края на годината планираме да осъществим кампании съвместно с още поне 15 общини, като имаме заявки от цялата страна”, споделя д-р Марина Иванова, ръководител на проекти „Грижа за бездомните животни” на „Четири лапи”. „Наясно сме, че при настоящата финансова криза и орязаните местни бюджети, много малко кметове могат да посрещнат разходите по осъществяването на една кастрационна кампания и именно затова ние работим напълно безвъзмездно.”

За съжаление, три години след приемането на Закона за защита на животните и налагането на метода „кастрирай, ваксинирай и върни” като единствено доказано работещо решение, повечето общини бездействат или само отчитат фиктивна дейност. От „Четири лапи” припомнят, че в началото на февруари изтече гратисния период, през който местната власт трябваше да достигне високи нива на кастрирани бездомни кучета, след което те да бъдат изтеглени поетапно в приюти. Паралелно с това трябваше да бъдат изградени механизми за контрол на собствениците на домашни кучета чрез идентификация и регистрация на животните и събиране на данък.

Според д-р Иванова, трите години след приемането на Закона за защита на животните са показали, че отсъства желание за качествено справяне с проблема както на местно, така и на централно ниво. „Единици са онези общини, които се опитаха да приложат заложените в закона мерки за овладяване на популацията от безстопанствени кучета. За съжаление обаче няма нито един кмет, който да е глобен за бездействието си, не се търси и отговорност от държавните органи, които бяха изключително пасивни при налагането на санкции. Централната власт категорично отказва помощ на онези общини, които поради обективни фактори не могат да приложат изискванията на закона. На практика днес сме почти на изходната позиция от 2008-а година и при тази ситуация вече е напълно безпредметно скитащите кучета да бъдат събирани в приюти, тъй като, при липсата на контрол върху собствениците на домашни кучета, само за няколко седмици по улиците отново ще има нови изоставени домашни любимци.”

От „Четири лапи” са категорични, че при създадената ситуация има нужда от изработване на национална стратегия за решаване на проблема и спешни промени в Закона за защита на животните, които ясно да очертаят отговорностите на местната и на централната власт и да заложат налагането на стриктен контрол за спазването им. Все още обаче няма заявени намерения за работа по промените нито от страна на Министерство на земеделието и храните, нито от страна на парламента. В офиса на „Четири лапи” се получават сигнали, че с изтичането на гратисния период и под угрозата от санкции, все повече общини се връщат към старите методи на решаване на проблема – като унищожават уличните животни, или като ги събират и прехвърлят на територията на съседни общини.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо, с проектите си за кастриране на бездомни животни и с парка за големи котки Лайънсрок, който миналата седмица прие две нови животни от България – лъвицата Багира и тигърът Мартин. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !