Мария Бакалова за методичното...

Когато става въпрос за популяризиране на нов филм, много...

Марката за дрехи Лакост е създадена...

Знаете ли, че "LACOSTE" се ражда заради шегата на един...

Сърцето предало Наум Шопов

отпечатай новината

20.04.2012 12:45 | Видян 1804 пъти

Сърцето предало Наум Шопов

Сърцето предаде Наум Шопов. Най-мъдрият, най-одухотвореният сред родните артисти си отиде на 18 април на 81-годишна възраст. Два дни преди това се почувствал зле и бил приет в Правителствена болница.

За човек с три байпаса това била рутинна процедура, но никой в онзи момент не е подозирал, че този път е за последно. След няколкото прегледа и вливания, които са му направени, той усетил прилив на сили, но за кратко. Сърцето просто не издържало и спряло, а той си отишъл тихо, без агония.
До него неотлъчно са били съпругата му Невена Симеонова, синът му Христо Шопов и дъщеря му Лиза.

Актьорът, който изигра най-добрия крал Лир на родна сцена, най-запомнящия се Хамлет и редица други големи роли, още приживе пожела да бъде кремиран. За смъртта пък обичаше да казва, че си я представя като красива жена, тип Джесика Ланг.

„Да, страхувам се - кой не се страхува от края, но пък колко по-добре е като си мислим, че отвъд не е мрак, а светлина, и тя е там, най-красивата жена, готова да ни посрещне", каза в едно от последните си интервюта човекът, за когото театърът беше Бог, светлина и спасение. Този път обаче дори и изкуството не успя да го спаси, но пък Наум Шопов си отиде с убеждението, че е живял достойно и е взел всичко от живота.

Тази събота в Народния театър всички, които го обичаха, ще могат да си вземат последно сбогом с мъдреца на българското сценично изкуство и да сведат глава пред огромния му талант. Поклонението ще се състои във фоайето от 12 до 15 часа.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !