Защо лошите в киното се превърнаха в...

Замисляли ли сте се върху идеята за подкрепянето на...

Тайните за красота на турските актриси

Вечно младежкият външен вид на Неслихан Атагюл на пръв...

Мащабна програма за кастрация на бездомни животни стартира в Букурещ

отпечатай новината

09.05.2012 14:45 | Видян 2096 пъти

Мащабна програма за кастрация на бездомни животни стартира в Букурещ

След като се провали в опита си да реши проблема чрез унищожаване на животните, Градският съвет се обърна за помощ към „Четири лапи”.

„Четири лапи – Румъния” и Градският съвет на Букурещ подписаха споразумение за стартиране на мащабен кастрационен проект в румънската столица. Кампанията, организирана по инициатива на Градския съвет, ще продължи една година – от 1-ви септември 2012 г. до 31-ви август 2013 г. В този период екипите от ветеринарни лекари и клинични работници на „Четири лапи” ще залавят, кастрират, ваксинират и регистрират бездомните кучета и котки. Операциите ще се извършват в клиника на Градския съвет, както и в мобилните клиники на организацията за защита на животните.

„Бих искал да благодаря на моите стари приятели от „Четири лапи”, с които имахме удоволствието да работим миналата година. Решихме да продължим сътрудничеството си, защото в миналото винаги са изпълнявали дадените обещания”, заяви днес Сорин Опреску, кмет на Букурещ. „Някои казват, че проблемът с бездомните животни може да се реши за една нощ, но по мое мнение това е възможно само ако се извика националната гвардия и кучетата се избият. Фразата „масова евтаназия” не съществува в речника ми и не съвпада с професионалната ми етика. Това е лудост! Благодаря на представителите на гражданското общество за помощта и, и им обещавам пълната си подкрепа”, добави кметът.

Съгласно споразумението „Четири лапи” ще кастрира кучетата и котките, а от общината гарантират, че нито те, нито партньорите им ще предприемат действия за убиване или нараняване на животни. Последната акция за кастрация на бездомни кучета и котки в един от районите на Букурещ беше проведена от „Четири лапи” между септември 2011 г. и март 2012 г.

„Това споразумение е една голяма стъпка напред за решаването на проблема с бездомните животни в Букурещ. Радваме се, че властите осъзнаха, че единственото ефикасно решение за проблема е кастрацията. Не искаме животни по улиците – напротив, искаме да ограничим размножаването им. Това е причината да се включим с пълна сила в такъв голям проект”, каза Анка Томеску, координатор по програмата „Грижа за бездомните животни” към „Четири лапи – Румъния”.

Години наред Букурещ беше даван за пример за това как проблемът с бездомните животни можело да се реши за една нощ, най-вече заради самонадеяно изказване на тогавашния кмет и сегашен президент Траян Бъсеску. За последните 10 години в града са заловени и унищожени над 200 000 животни и въпреки това днес броят на скитащите кучета по улиците на румънската столица, която като население е малко по-голяма от София, се е увеличил и вече е между 35 и 40 000.

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, Южна Африка, САЩ и България.

В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни.

През пролетта на 2011 г. по време на едномесечна кампания екип на организацията успя да кастрира близо 250 кучета в северозападните ромски квартали в София.  Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от близо половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !