Самоуправляващи се автомобили: Какво...

Авторите на научна фантастика, Илон Мъск и други от...

Червената нишка: Откъде идва...

Японците имат древно поверие, че хората, които са...

Търсят къртицата на Брендо

отпечатай новината

30.05.2012 15:30 | Видян 1660 пъти

Търсят къртицата на Брендо

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу неизвестен извършител по случая с изтичането на информация към “кокаиновия крал” Евелин Банев – Брендо. Екип от следователи са по следите на къртицата, която е опропастила ареста на Брендо преди четири години. Още вчера вътрешният министър обяви, че през 2008 година след среща на представители на четири държави, които работили по разследването за трафик на кокаин, един от документите, разискван на нея се оказал в ръцете на Брендо.

Потенциални заподозрени са всички, които са присъствали на тази среща, обяви днес пред журналисти градският прокурор Николай Кокинов. Сред тях има и около петима българи – магистрати, следователи и прокурори. „От всеки един от тях е възможно Банев да е получил документа, намерен в колата му. Всички, които ще бъдат проверявани от българска страна, ще бъдат извикани в прокуратурата. Неофициално се знае кои от България са присъствали на тази среща, но официално чакаме информация за това“, добави той. Според Кокинов – на пръв поглед документът, намерен у Брендо изглеждал автентичен, но градският прокурор не пожела да уточни какво е било съдържанието му.

Делото е образувано по член от Наказателния кодекс, който гласи: “който спомогне на лице, извършило престъпление, да избегне или да бъде осуетено спрямо него наказателно преследване, или да остане ненаказано, и ако деецът е съдия, прокурор, следовател или полицейски орган, наказанието е лишаване от свобода от 2 до 8 години“. Попитан дали присъствалите на срещата сега работят в държавни служби, градският прокурор каза, че някои работят все още, а други – не. “Различни данни имаме, но нямам намерение да ги оповестявам. Каквото си имаме си е наше и не мога да го оповестявам на този етап от разследването”, отсече Кокинов.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов първоначално уточни, че човекът, предал документа на Банев е магистрат, а по-късно уточни, че става дума за човек от правоохранителната система, който вече я е напуснал. Това означава, че “къртицата” е бивш полицай.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !