Медии вече погребаха Чарлз: Пуснаха...

Редица руски и украински медии публикуваха новината за...

Принцовете Уилям и Хари възхваляват...

Принц Уилям похвали майка си Даяна, покойната принцеса...

Ставрев от „Стъклен дом“ бил агент Николов

отпечатай новината

06.06.2012 09:15 | Видян 2526 пъти

Ставрев от „Стъклен дом“ бил агент Николов

Любимецът на българите Тони Ставрев от сериала „Стъклен дом“ се оказа агент на бившата Държавна сигурност. Това разкрива Комисията по досиетата в един от поредните си доклади. Красимир Ранков се е подвизал под псевдонима Николов и сътрудничел на 3 управления на ДС. Актьорът е проверяван в качеството си на шеф на Драматичния театър в Добрич от 1999 г. до 2002 г.

Комисията разсекрети документи на шефове в областта на културата. Сред тях е и проф. Вера Ганчева, сестра на покойната критичка и тв водеща Васа Ганчева, с псевдоним „Ирис“, сътрудничела на 3 управления на ДС.

Общо 189 души са били проверени за установяване на принадлежност към ДС. 23 от тях са с досиета. Четирима не подлежат на проверка по силата на сега действащия закон.
Шефът на Националния филмов център в периода 2003-2009 г. Александър Грозев пък е работил за ДС с име „Пеев“. Неговата приналежност към ДС беше обявена и през 2008 г. при проверката в Българската национална телевизия.

С връзки с бившата ДС се оказа и шефът на Института по български език към БАН Владко Мурдаров. Немският възпитаник е вербуван през 1975 г. и е работил за Шесто управление под псевдонима „Драган“. Бил е агент и секретен сътрудник. Проверяван е в качеството му на директор на Българския културен институт във Виена (от 1991 г. до 1995 г.). Неговото досие беше обявено и при проверките на заемащите ръководни длъжности в електронните медии.

В решението на Комисията могат да се прочетат още много имена на бивши директори на театри, музеи и културни институти. Всички те са докладвали на Шесто управление.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !