Сериалът Тревожност с награда...

Дни преди официалната му телевизионна премиера – на 29...

Почина легендарната британска актриса...

На 89 години почина една от гранддамите на британското...

Пъпката комшия на Шумахер

отпечатай новината

26.06.2012 15:45 | Видян 1941 пъти

Пъпката комшия на Шумахер

Къщи на конвейер на Лазурния бряг изкупува Любомир Павлов. Скандалният бизнесмен, който у нас е с обвинение за пране на пари и е разследван за същото от френските власти, е превърнал Ривиерата в игрално поле за схемите си, разкри разследване на ТV7.

Освен притежател на палат в Кан - вила "Жулия", а доскоро и на разкошна къща в съседния Вальорис вила „Атон", той се оказва собственик и на имот с лятна вила в провансалски стил на стойност поне 1,5 млн. евро в друга от перлите на Френската Ривиера - Теул сюр мер. Това показва справка във френския фирмен регистър, както и документи, предоставени на "Tелеграф" от Центъра за публични финанси в Грас, където се съхранява информацията за терените и техните собственици и в Теул сюр мер.

Курортът се намира на двадесетина километра от Кан, а според местните брокери летни къщи там имат пилотът от Формула 1 Михаел Шумахер, световноизвестният моделиер Пиер Карден, дъщеря на руски олигарх и няколко френски футболни национали. С цял жилищен комплекс е и фамилията Дасо, чийто концерн конструира самолетите "Мираж" и "Фалкон".

Преди две седмици Павлов бе подведен под отговорност от българската прокуратура заедно със съдружника си в „24 часа" и "ТРУД" Огнян Донев. Двамата ще отговарят пред Темида за пране на пари, а срещу Павлов има и още две обвинения - документна измама и използване на подправени документи. Пак тогава стана ясно, че паралелно с досъдебното производство в България той е разследван и във Франция - за пране на пари именно чрез сделки с имоти.

Както „Телеграф" писа, за времето от 2009 г. до сега скандалният бизнесмен се е сдобил с палат и 13,7 дка терен в Кан срещу 15 млн. евро, но при пазарна цена на имота от 32 млн. евро, а също и с къща в стил "Бел епок" във Вальорис. Тя е купена от Павлов срещу 7,25 млн. евро, а преди няколко месеца е продадена тройно по-скъпо - за 20 млн. евро, и то при положение че върху нея тегнат 2 ипотеки.

Собствеността си в имота в Кан прикрива чрез ливанска фирма, а тази във Вальорис - чрез имотно сдружение (SCI Villa Hutton), регистрирано в Монако. Третият имот - в Теул сюр мор, отново се води на името на сдружение. Този път то се казва Villa Hue (Вила Ю) и е регистрирано във Франция, където собствеността на къщи и терени чрез подобен вид имотни сдружения е широко разпространен феномен заради данъчните облекчения, предвидени в местното законодателство.

Проверка във френския фирмен регистър показва, че SCI Villa Hue е с капитал 5000 евро и е регистрирано през май 2010 г. на адрес Булевард дьо л'Естерел №3 в Теул сюр мер от двама акционери - Любомир Павлов и брат му Юлий Павлов. Първият държи съответно 75% от сдружението, а вторият е притежател на 25%. Според официална справка в кадастъра SCI Villa Hue е собственик на къща и терен от 2 дка отново в Теул сюр мер, но на адрес Авеню Фрагонар №4. Проверка на място показва, че седалището на сдружението съвпада с къщата, като единият адрес е от горната страна на имота, а другият - от долната.

Любопитното е, че през декември 2011 г. - по същото време, когато е стартирало и разследването на френските власти срещу Павлов, собственик на дяловете му в сдружението изведнъж става синът му Владимир, който в момента е и управител на SCI Villa Hue пак по същото време стартират и строителни дейности в имота! Според официалното съобщение за нея, лепнато на входната врата на терена, разрешителното е дадено на въпросното сдружение за „рехабилитация на къщата, построяване на гараж и паркинг на обща площ от 79 кв.м". В същото време обаче според съседите вместо да се строи, в имота се разрушава. Вероятно това има връзка с факта, че теренът е по-ценен от самата къща.
Причината за това е, че в курорта вече няма свободна земя, на която да се строи, и единствените варианти са да се използва вече застроена. Макар френските закони да са непреклонни и собствениците на къщи да не могат да излизат извън дейностите, за които са получили разрешително, фактът е, че в момента от разкошната лятна каменна къща е провансалски стил не е останало кой знае колко, а недокоснат е само басейнът пред нея. Разрушителните дейности започнаха тази година, но сега е замразена всякаква работа в обекта, разказва Жан Франсоа Бльонк, собственик на ресторант и ваканционен комплекс, живеещ малко по-надолу. Той с носталгия си спомня времената от предния собственик на къщата - възрастен френски дипломат, когато вилата все още не е била полуразрушена. Жителите в околността са виждали на няколко пъти кола с българска регистрация в района. Макар местните да са свикнали да пазят дискретност заради богаташите, имащи летни вили при тях, в квартала се говори също, че българи са притежатели и на друга къща там.

Според брокери, работещи в района на Лазурния бряг, въпреки кризата цените на имотите в Теул сюр мер продължават да са високи, причината е прозаична - не са останали почти никакви терени. Според тяхната оценка пазарната стойност на имота на SCI Villa Hue е около 1,5-2 млн. евро, и то само за терена.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !