Смях: Мечешка тройка

Смях: Мечешка тройка Опасно за живота, но такива...

Какво е патриотизмът, ако не любов...

Какво е патриотизмът, ако не любов към храната, която...

"Четири лапи" спаси мече от частни търговци

отпечатай новината

06.07.2012 16:30 | Видян 2033 пъти

Екип на международната организация за защита на животните „Четири лапи”, включващ и специалисти от Парка за танцуващи мечки край Белица, вчера следобед успя да конфискува мечето Настя от собствениците му в украинския град Виниция.

В началото на май тогава 4-месечното мече е било продадено от зоопарка в Луцк на частен търговец, който планирал да го използва като туристическа атракция във Виниция.

Разтърсващите кадри на отделянето на малката Настя от майка ѝ, заснети от служител на „Четири лапи” под прикритие, бяха разпространени миналия петък и само за няколко часа обиколиха света.

Последвалата вълна от протестни писма принуди властите в Украйна да вземат мерки и да организират акция по откриването и спасяването на Настя.

„Когато открихме Настя, състоянието ѝ не беше добро – беше недохранена, със силно разстройство и изключително неспокойна,” разказва Димитър Иванов, управител на Парка за танцуващи мечки край Белица.

Прегледът, който е извършен на място от ръководителя на екипа д-р Амир Кхалил обаче показва, че Настя може да издържи дългото пътуване до новия си дом в рехабилитационния парк за кафяви мечки Синевир в Западна Украйна.

Остава открит въпросът дали майката на Настя, която също се очаква да бъде конфискувана и преместена в парка Синевир, ще приеме обратно малкото мече.

Кадрите от раздялата на двете животни показаха силната им връзка – докато двама от гледачите на зоопарка се опитват да натикат Настя в тесен дървен съндък и малката издава пронизителен рев, майката неспокойно обикаля клетката си и безпомощно наблюдава случващото се, скимтейки и сякаш молейки за помощ.

Два месеца след случката за специалистите не е ясно дали тази връзка е запазена.  В дивата природа малките мечета остават с майките си до края на втората година, като през това време придобиват всички умения за оцеляване, след което започват самостоятелен живот.

Според специалистите на „Четири лапи”, ранното отделяне на Настя от майка ѝ може да има необратими последици за здравето и психиката на мечето.

Продажбата на животни от зоопаркове на частни лица е забранена в Украйна, но историята на Настя не е изключение – търговията с мечета процъфтява в бившата съветска република.

Според д-р Кхалил, глобата за подобна търговия е едва 60 евро, докато на черния пазар цената на едно мече може да достигне до 1000 долара.

По данни на „Четири лапи” между 40 и 80 мечки се отглеждат от частни лица в Украйна, които ги използват като туристически атракции или за обучение на ловни кучета. „Четири лапи” ще настоява пред властите в Украйна за завишаване на санкциите за незаконно отглеждане на диви животни и стриктен контрол върху дейността на зоопарковете. 

Видеоклипът от насилственото отделяне на мечето Настя то нейната майка в зоопарка в западноукраинския град Луцк може да бъде видян ТУК: http://youtu.be/zgAQxDiHgIE

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !