Орлин Горанов с тур за 50 г. на сцената

"Гледам се в огледалото и мисля колко безпощадно лети...

Villa Gug in Aalborg, Denmark: Фото...

Villa Gug in Aalborg, Denmark: Фото на деня

Боян Иванов умря в ръцете на Данчето Христова

отпечатай новината

10.07.2012 16:15 | Видян 4251 пъти

Боян Иванов умря в ръцете на Данчето Христова

Бoян Иванов най-после ще срещне и целуне зеленоокото момиче от хита си "Зеленоокото момиче, хали-гали...".

Певецът ни напусна изненадващо вчера, след като в неделя вечер претърпя инсулт. Направи го обаче с усмивка, и то не къде да е, а на морето, където неведнъж е споделял, че се чувства истински щастлив.

Участникът на първия  "Златен Орфей" прекарал последните си часове на тази земя в компанията на Йорданка Христова.

Именно на нейната вила в село Резово му прилошава в неделя, припада и това налага спешното викане на лекар.

Линейка откарва певеца в Бургас, но там се оказват безсилни - мозъчният удар е факт и Боян издъхва в ръцете на Данчето.

"Два часа преди това се смяхме много, говорихме за какво ли не, но няма да ви лъжа - той от известно време не беше добре, просто не беше същият и като че ли този финал беше очакван", сподели тъжно любимката на Фидел Кастро пред "Всеки ден".

Бохем

"Боян бе истински бохем, живееше така както искаше, без да се съобразява с факта, че страда от диабет. Искаше да вземе от живота колкото се може повече и затова не вярвам на приказките, че се бил простил и сбогувал с всички още преди година", допълни още Христова. Въпреки мъката тя намери сили да говори за големия си приятел за разлика от Борис Гуджунов, който отказа с думите: "Не мога, извинявайте, просто не мога...", след което се задави в сълзи. С него и Борислав Грънчаров Боян Иванов изпява едни от най-веселите песни в родната естрада под щемпела на триото "Бо-Бо-Бо".
Публиката ги обича, очаква с нетърпение и пее песните им, които се превръщат в шлагери. Шоуто им през 90-те се радва на голям успех, създават и албума "Момчета с късмет".

Пътят

Боян Иванов е роден на 4 септември 1943 г. Завършил е музикалното училище "Любомир Пипков" - специалност кларинет.

Концертната му кариера започва от 1961 г., а четири години по-късно е направен и първият му запис. Музикалната си кариера Боян Иванов започва едва на 16 години, пеейки по столични заведения. Малко по-късно става солист на оркестър "Балкантон", след това и на оркестъра към Комитета за телевизия и радио.

Първия си запис осъществява през 1965 г. - „Зеленоокото момиче". Певецът участва и в първия фестивал "Златният Орфей", във фестивала в Сопот, в Полша.

Има множество концертни изяви в страната и в чужбина. Последната музикална изява на Иванов е през 2009 г., когато участва в юбилейния концерт на композитора Стефан Димитров.

Равносметка

"Отивам си вече. Лекарите са отминал етап при мен. Вземам лекарства с шепи и лежа. Колкото - толкова. Каквото Бог каже, съдба... Това, което съм направил, е отдавна в гробищата. Не искам ни опело, ни музика - нищо. И на църква не ходя, гаден атеист съм. Низш човек... Пял съм. И какво от това - никъде не може да се намери диск с моя музика. И правилно. Кой да ги произведе и защо -ще си ги купят трима. Аз съм отдавна мъртъв. Не се бунтувам вече. Диабетът свърши своето. Всичко боли - глава, корем, крака, мускулите атрофират. Не обичам стари и болни хора, не обичам себе си...", с тези
думи Боян Иванов сякаш пророкува смъртта си през септември миналата година в едно от последните си интервюта.

Завесата пада

Всъщност основната болка на певеца не идва от рушащото му се тяло, погълнато изцяло от болестта, а от факта, че за хората от неговото поколение всичко е свършило.

Без изяви, без аплодисменти, без никаква перспектива, за човек, чийто живот е преминал на сцената, това е по-страшно и от смърт.

Затова Боян прекарва последните няколко години затворен в апартамента си, в който единствено компания му прави кучето.

Забравен от почитателите си, с пенсия от 180 лева и ужасната болест. Приятелите му обаче остават до него и за миг не го изоставят. Ще бъдат до него и на поклонението, което ще се състои на 12 юли, четвъртък, от 12 часа в столичната църква "Св. Георги".

източник: "Всеки ден"

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !