Надал е най-големия ми съперник, той...

Световната тенис звезда Новак Джокович иска да играе...

Млада сензация в бокса дари $20М на...

Боксьорът Райън Гарсия дари 20 милиона долара на хората...

Златева с първи медал за България в Лондон

отпечатай новината

10.08.2012 09:00 | Видян 2214 пъти

Златева с първи медал за България в Лондон

Станка Златева взе първи медал за България на Олимпиадата в Лондон. Нашето момиче се закичи със среброто и не можа да сбъдне голямата си мечта да е олимпийски шампион.

Станка Златева се бори за златото на Олимпийските игри, стана ясно следобед. Българката разкости четири съпернички по пътя към финала. Вицешампионката от Игрите в Пекин засили към дома последователно Василиса Марзалюк (Беларус), Джени Франсон (Швеция) и Анабел Али (Камерун) и  Унда Майдер (Испания), за да се класира за финала в категория до 72 кг. Там нашето момиче срещна младата и напориста рускиня Наталия Воробьова.

В първата част в борбата за златото Станка надви Воробьова с 1:0. Във втората обаче допусна нелепа грешка и загуби изненадващо с туш от 21-годишната рускиня, извоювала си прозвището „робот“. Строгият вид и поведение на боркинята, както и тайни около тренировките й, донесоха на Воробьова и още едно любопитно сравнение – на „руски командос“.

Преди това през деня победната серия на Златева към финала започна срещу Марзалюк, която е европейска вицешампионка и бронзова медалистка от световното първенство в Истанбул (Турция) през миналата година, когато Станка спечели титлата. Нашето момиче победи с 2:0 части (1:0 и 1:0).

След това в жертва на българката се превърна и Джени Франсон. Шведката също не причини особени проблеми на Златева. Родената в Крушаре шампионка постигна нова чиста победа – 2:0 (1:0 и 1:0).

В битката за място на полуфинала Златева се справи и с камерунката Анабел Али също с 2:0 части. В първата Станка спечели 3 точки с прекрасна хватка, след това африканката изравни за 3:3, но победата бе за българката. Във втората част Златева поведе с 2:0 точки и след това задържа преднината си, а с това и подпечата билета си за полуфинала. Двубоят с Унда Майдер също завърши с категорична победа за нашето момиче – 2:0 части.

Така Станка Златева гарантира втори медал за България от Олимпийските игри в Лондон. Боксьорът Тервел Пулев повлече крак, след като се класира за полуфиналите в категория до 91 кг. Малката Кобра има гарантиран бронзов медал, а в събота ще се боксира срещу украинеца Олександър Усик в спор за по-благороден цвят на медала.

Златева пък се бори на втори пореден финал на Олимпийски игри. Преди четири години тя стигна до спора за златото и в Пекин. Тогава обаче беше излъгана от представителката на домакините Жао Ванг.

В Лондон китайката остана без медал. С бронза се окичиха испанката Унда Майдер и Гюзел Манюрова от Казахстан.

Успехите на Златева на тепиха цял ден следеше и футболната ни звезда Димитър Бербатов. “Станка гази наред…И така до златния медал…Бравооо:))”, написа Бербатов във “Фейсбук” още при първите победи на нашето момиче.

В залата да подкрепя българската шампионка дойде и президентът на България Росен Плевнелиев.

източник:Всеки ден

автор: СЛАВА

Етикети: , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !