Галена влиза в Пееш или лъжеш тази...

След успешния старт на новия сезон на “Пееш или лъжеш”,...

ДА! Опус за циганско лято

Днес и утре температурата в София е 30 градуса, а като...

За 7 стотака в леглото на царя

отпечатай новината

13.08.2012 17:00 | Видян 3831 пъти | Гласували 1

За 7 стотака в леглото на царя

Срещу 3 лева можете поне за малко да попаднете в парка на Евксиноград. Дават ви час и половина за посещение, но е важно да знаете, че трябва предварителна резервация, а и трябва да сте си организирали група от минимум 10 души. Друг шанс да се озовете в двореца е да ви поканят на някое ВИП събитие като сбирките на младежкия Ротари или сватбата на външния министър. Оперни фестивали с тлъсти входни такси са също вариант. Но, ако разполагате с повече пари, можете да си платите да спите в леглото на царете Фердинанд и Борис и на Тодор Живков.

Всичко това обаче ще бъде разрешено след края на месеца. От 19 юли Евксиноград е затворен заради летуващите там политици. Първа смяна на почивната станция на властта беше президентът Росен Плевнелиев, нищо че е голям враг на резиденциите и има две летни вили – една на Черно и една на Бяло море. След него застъпи Цецка Цачева, а за малко може би в прочутото Слънчево бунгало ще отдъхне и премиерът Борисов.

Държавниците летуват в Евксиноград най-вече заради перфектните условия за сигурност. Резиденцията, и без друго затворена и изолирана като всяка някогашна крепост, се отцепва тотално и става съвършено недостъпна. В морето срещу собствения залив на двореца с 3 километра прекрасен плаж със златен и мек пясък акостира боен кораб.

Той охранява първите лица на държавата. Практиката е въведена още от Тодор Живков, който взел опита от своя колега и приятел – съветския лидер Никита Хрушчов. И архитектурата на т.нар. Слънчево бунгало е почерпена от братушките.

Това, разбира се, не попречи преди малко повече от десет години варненски папарак да отснеме откъм морето самотните разходки по бански на вечно кипрещата се първа дама Антонина Стоянова – булката беглец на президента между 1997 и 2002 г. Петър Стоянов.

Всъщност, бунгалото само по себе си е доста по-достъпно от намиращия се в средата на парка Фердинандов дворец. Той обаче се използва за представителни срещи на властта. Последните ВИП гости там бяха турският премиер Ердоган и емирът на Катар, който е един от най-богатите хора в света.

 

продължи >>

Етикети: , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !