Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

„Четири лапи” кастрира улични и дворни кучета

отпечатай новината

12.09.2012 17:00 | Видян 2120 пъти

„Четири лапи” кастрира улични и дворни кучета

Екип от български специалисти на международната организация за защита на животните „Четири лапи” започва от днес кампания за масова кастрация на улични и дворни кучета и котки в столичните квартали Панчарево, Кокаляне, Бистрица и Железница. Животните ще бъдат залавяни от служители на „Четири лапи” и оперирани в единствената по рода си у нас мобилна ветеринарна амбулатория, която организацията е разположила на базата на МВР до Железница. Всяко обработено животно ще бъде ваксинирано против бяс, обезпаразитено, чипирано и обозначено със синя пластмасова марка на ухото. Кампанията се реализира със съдействието на Столична община.

„За втори път ще работим в София - през пролетта на миналата година за един месец успяхме да обработим 250 животни от ромските квартали на столицата,” разказва д-р Марина Иванова, ръководител на проекти „Грижа за бездомните животни” към „Четири лапи - България”. „Тази година решихме да насочим усилията си към друг район, в който има постоянен приток на нови изоставени кучета. Избрахме Панчарево и околните села, тъй като не е тайна, че всяка година в тази част на София има много нови изоставени животни – нежеланото поколение на дворни кучета или пропъдени виладжийски кучета пазачи.”

Кампанията на „Четири лапи” и Столична община е част от дългосрочно сътрудничество, целящо бързото намаляване на бездомните кучета в София по хуманен и в същото време ефективен начин.

„Решението на проблема е спиране на притока на изоставени животни и блокиране на размножаването им на улицата,” продължава д-р Иванова. „Това може да стане единствено чрез масова кастрация на уличните и дворните животни и стриктен контрол върху собствениците. Разчитаме, че по време на кампанията ни в Панчарево и околностите към нас ще се обърнат и собственици на дворни кучета, които не могат да си позволят да заплатят за кастрацията в частна клиника. Също така, призоваваме столичани да подават сигнал към Столичен инспекторат всеки път, когато станат свидетели на изоставяне на домашен любимец на улицата – така всеки един от нас ще стане част от решението на проблема.”

Кампанията на „Четири лапи” и Столична община ще продължи до началото на октомври, като в момента се обсъждат вариантите за по-нататъшно сътрудничество.

Методът на работа на „Четири лапи” позволява масова кастрация на голям брой кучета и котки в рамките на кратък период от време. Животните се залавят от екип от хващачи и се транспортират до мобилната амбулатория на организацията. Използвайки съвременна медицинска техника, опитните ветеринарни лекари преглеждат и кастрират животните под пълна упойка, след което ги ваксинират срещу бяс и ги обезпаразитяват. Оперираните животни остават под наблюдение 24 часа, след което се връщат на мястото, откъдето са заловени. Всяко куче, което е било обработено от екипа на „Четири лапи”, може лесно да бъде разпознато по поставената на едното ухо синя пластмасова марка, на която от едната страна е изписано името на организацията, а от другата - идентификационен номер. При котките се поставя татуировка на едното ухо, а на другото се изрязва леко връхчето.  

„Четири лапи” е международна организация за защита на животните със седалище Виена и представителства във Великобритания, Холандия, Германия, Швейцария, Унгария, Румъния, Южна Африка, САЩ, Украйна и България. В Брюксел функционира и офис по европейска политика. У нас „Четири лапи” е позната най-вече с Парка за танцуващи мечки в гр. Белица, изграден съвместно с фондацията на Бриджит Бардо и с проектите си за кастриране на бездомни животни. Всички проекти и кампании на „Четири лапи” се финансират изцяло от дарения, идващи от над половин милион поддръжници на организацията от целия свят.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !