Велико Минков е биологичен баща на...

Велико Минков е баща на малкото дете на Габриела Славова...

Устата с патриотична песен за Гергьовден

Устата пуска новия си сингъл навръх Гергьовден, когато...

Стефан Щерев: Името ми е запазена марка

отпечатай новината

25.02.2013 09:38 | Видян 6676 пъти

Стефан Щерев: Името ми е запазена марка

Популярният актьор Стефан А. Щерев замина за  Лос Анджелис, където за поредна година ще се раздават кинонаградите Film Independent Spirit Awards. На 23 февруари, само ден преди връчването на  Оскарите, плажът на Санта Моника събра киновеличия от всички страни. Водещият на предаването Падащи Звезди по БНТ1 и едно от основните действащи лица в сериала Отплата. Той прекара няколко дни в компанията на някои от най-големите звезди на световното кино, сред които Робърт де Ниро,  Итън Хоук и Никол Кидман, пише Супер 19'.

Стефан участва във филми като Лошо момче на режисьора Георги Попвасилев, Трака трак на Илия Костов, Прогноза на Зорница София, както и Мисия Лондон на Димитър Митовски. Инициатор и съосновател е на няколко проекта за развитие на съвременния танц и театър в Европа и организира фестивала Антистатик. Продуцира съвременно изпълнителско изкуство.



Как попаднахте в светлината на прожекторите?   
Ами аз съм една личност с прафамилна история, част от контракултурата на 90-те с театър 4ХС, част от живота на Сърбия, незалепващото парче от пъзела на мейнстрийма, свободен артист с проявления както на малкия, така и на големия екран, в проекти, които го вълнуват, човек с разнородни интереси и фокус върху креативността и изпълнителското творчество. Иначе всичко стартира именно от експерименталното театрално студио.

А как стартира телевизионната ви кариера?
Ами много случайно. Връчиха ми да чета един текст на прима виста, после проби с няколко камери, с аутокюта, питаха ме дали ми е интересно и така всичко започна.

Чия е идеята за новия проект Падащи звезди ?
Падащи звезди е телевизионно преживяване за цялото семейство. Един час, в който фокусът е върху тържествената част на грешките ни. Нито повече, нито по-малко. Падащата звезда има може би най-положителното отношение в съзнанието на хората. Житейски погледнато, това е моментът, в който всеки един от нас запазва минутка вътрешна тишина и си пожелава съкровени неща. Метафорично погледнато обаче, падащата звезда символизира следа, диря, знак - все неща, с които този тв проект би се занимавал. Изгряващите звезди са обект на други телевизионни формати - там те пеят, танцуват и спортуват. При нас те са личности от родния небосклон - артисти, политици, спортисти. Все хора, които по някакъв начин са оставили следа в съзнанието ни. Те ни интересуват.
 
Родният зрител има ли нужда от подобно хумористично шоу?  
Смятам, че когато се надсмиваме, има нужда да го правим с финес и необходимия хаплив "бон тон". В подобно огледало със съответната тържественост бихме погледнали откъм смешната страна на някоя голяма глупост.

Какво бихте пожелали на всички родни "падащи" звезди?  
Тези, които светят със собствена светлина, оставят ярка следа. По светлината им ще ги познаете.

Трудно ли се преминава от актьорската към продуцентската роля?  
Аз все още съм актьор и изпълнител. В света на съвременните артисти тази мобилност между професиите е част от живота ни като артисти. Така най-добре успяваме да съчетаем интересите и компромисите, ако се налага да се правят.


Защо понякога се представяте като Стефан А. Щерев?
Всъщност аз казвам "Стефан точка А Щерев". Получи се от бързане, но в първото ми предаване, което водих Да разлаеш кучетата, редакторите го харесаха и си остана така. Иначе го казвам, защото сме двама актьори Стефан Щеревци. Бяхме се срещнали в средата на 90-те в Сфумато и му викам, дай да се разберем. Аз още в Двореца на пионерите съм ползвал това име по афишите и сега гледам, че той се пише Стефан Щерев–Чечо. Моето име просто е запазена марка.

Как се научихте да говорите сръбски?
Чрез най-правилия метод, в леглото. Отидох да живея в Белград заради жена. Сърбите са известни с цветущите си псувни. Оказва се, обаче че най-страшните от тях всъщност са превод от унгарски. Баба Ванга навремето казваше: “Сърбите затова ке им е лошо, защото псуват бога”. Те наистина псуват бога, аз дори не смея да го произнеса. Ние тук псуваме само по семейна линия, докато те и хляба ругаят.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !