Огледало на войната в Темата на NOVA

Това е свят, който не познаваме. Далечно място, където...

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Камелия Тодорова с Джо Кокър: Фотофакт

Челентано на 75 е кръстникът на италианската попмафия

отпечатай новината

09.03.2013 09:05 | Видян 4738 пъти

 Челентано на 75 е кръстникът на италианската попмафия

В шестия ден на тази година Адриано Челентано стана на 75. Животът на този необикновен човек е като истински тв сериал с елементи на сапунка, на кримка, на политически трилър и с лирични отклонения. Ще ви го разкажем накратко.

Адриано е от семейство на "терони” – мигранти от Южна Италия, пристигнали да търсят „хляб и шоколад” в Милано. Първите му 7 години съвпадат с Втората световна война. Момчето от улицата се научава от сополанко да оцелява, но и да обича свободата. Още в пети клас се чувства голям мъж и решава да напусне училище, в което смятал, че само си губел времето. Родителите му решили да не го притискат, но да го научат на работа. 

И така от 12-годишен започнал да си изкарва прехраната като сменил доста професии като чирак и калфа, но най-много от тези занаяти харесал часовникарството. Придобил известна независимост, се посветил и на любимото си хоби. Адриано бил луд фен на Елвис Пресли и решил, че трябва да стане Крал на рока като него. По онова време Америка е боготворена в Италия и Челентано решава да стане първата модерна попзвезда на своята страна. Мечтата му се сбъдва и той постига невероятния рекорд от 150 милиона продадени албума в своята кариера. 

През 70-те и 80-те години е и най-касовият актьор на своята страна като снима предимно екшъни и комедии с тази своя мутра. Истината обаче е, че дебютира в киното не в какъв да е филм, а в „Долче вита” на маестор Фелини, където играе самия себе си – млад кръчмарски певец. Но да се върнем към началото.
Адриано прави своя група – „Рок бойс”, която дебютира, когато е на 18 в милански локал и бързо нашумява, понеже е „една от единствените” в града. Междувременно момчето с многостранен талант се пробва и в балета, където замества свой приятел. Следващата 1957 г. му носи възможността за първи път да стъпи на професионална сцена на Миланския рокфестивал, чиято история стартира точно тогава. Наградата печели Бруно Досена със своя състав, в който кани и Адриано. На следващата година излиза първата му малка плоча с 4 американски кавъра. 

Нещата тъкмо му потръгват, но катастрофира тежко и е принуден да направи пауза. След това се харесват с певицата Мина, и тя скандална като него, с която записват заедно малка плоча. Първото авторско парче на Челентано е и първият му хит през 1961 г. Същата година за първи път участва и на фестивала в Сан Ремо, който ще го превърне в италианска и световна знаменитост. Там прави премиерата на своята култова песен „24 000 целувки” – Ventiquattromila baci. Хитът, който звучи и днес – повече от половин век по-късно обаче се класира втори, понеже Адриано се „кълчел неприлично” според тогавашната критика.

продължи >>

Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !