Расист: Цветелина Грахич изригна...

Бившата певица на „Ку-ку бенд“ изрази публично и остро...

Райна шашна феновете си със снимки от...

Певицата Райна наистина не може да се спре на едно...

"Геният" министър затънал в 12 млн. борч

отпечатай новината

19.03.2013 17:45 | Видян 3222 пъти

Основаната от икономическия министър Асен Василев фирма Еverbread се оказа със сериозни задължения. Рекламираната като уникална компания за ценообразуване на самолетни билети Everbread е в крехко финансово здраве, показа справка на в. "Сега" в британски фирмен регистър. Компанията има дългове за над 5 млн. британски лири или 12 млн. лв. И дори да си събере вземанията от длъжниците, които са за около 46 хил. лири, няма да успее да оправи борчовете си. Паричната наличност на компанията е само около 125 хил. лири, а материални активи липсват, показва последният отчет на Everbread. От официалния сайт на компанията става ясно, че тя развива дейност в Англия, България и Сингапур, а Василев е посочен за неин президент. Въпреки че като министър няма право на това, пише Супер 19'.

Част от компанията е и датският предприемач Мортен Лунд, който определя колегата си като гений, с когото трудно се работи. През 2009 г. той е съдружник с Асен Василев и шеф на борда на съветниците в Everbread. Пред в. 24 часа Лунд разкрива, че се е запознал с Василев, когато българинът започва да се съди с друг свой съдружник - Павел Езекиев, който е познат у нас като шеф на агенцията за инвестиции в кабинета Сакскобургготски . "Павел инвестира в него, после започнаха да се съдят. Аз се запознах с Езекиев, защото започна да ме съди, защото познавам Асен", разказва Лунд.

Министър Василев и Павел Езекиев се оказват в спор заради друг сайт за самолетни билети lessno.com, който е основан през 2004 г. от Станислав Гьошев, Марио Сотиров, Ани Петрова и Асен Василев. Четиримата са сред основателите през 2009 г. и на Everbread, в която инвестира Лунд. Василев се свързва с рисковия фонд NEVEQ за финансиране на бизнеса му, а по това време Павел Езекиев е управляващ партньор в него. Фондът отпуска на lessno.com първо 3 млн. долара и след това още 1.5 млн. и изпраща двама свои представители в петчленния борд. През 2009 г. обаче NEVEQ и съоснователят Асен Василев се скарват.

Причината за спора е юридическа проверка на фонда в документите на компанията на Василев, която е показала нарушения на дружествения договор. Това дава основание на NEVEQ да поиска пълен контрол над lessno.com. Основателите около Асен Василев започват да търсят нов инвеститор, който да откупи дела на NEVEQ. Така се появява Мортен Лунд, който обаче няма пари да купи фирмата.В края на краищата през лятото на 2009 г.

NEVEQ обезсилва акциите на четиримата основатели на lessno.com - Ани Петрова, Асен Василев, Марио Сотиров и Станислав Гьошев. Прави го след консултации с юристи и след разговори с инвеститорите във фонда. Следват съдебни битки, които са свързани и с кражба на интелектуална собственост от едната в следващата компания на новия икономически министър, както пък разкри Труд, а Василев, Гьошев и Лунд основават сходната компания Everbread, допълва в. Сега.
 
Новият и предишният министър Делян Добрев са съученици от Хасковската езикова гимназия и заедно са пели в хора на недотам престижното училище.

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !