Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Кичка стана екстрасенс - гледа на кафе

отпечатай новината

30.04.2013 16:00 | Видян 4802 пъти

Кичка стана екстрасенс - гледа на кафе

Кичка Бодурова отбелязва този месец 30 години на сцена. Тя е една от най- обичаните български певици, изпяла неостаряващи мелодии като: Обичам те, майко Българийо, Големият час, Едно бузуки пее, У дома, Я, кажи ми, птицо бяла, Ваза с цветя, Вик за любов,  Най-красивите очи и много други. За юбилея излезе и уникален троен компактдиск. Първите два са събрали подборка от златните хитове на звездата, а третият е антология от 123 песни, илюстриращи нейния творчески път. За първи път български поп изпълнител издава такава антология, а присъствието на толкова много популярни песни в него е прецедент дори и в световен мащаб, пише Супер 19'.

Кичка Бодурова започва кариерата си в България, превръща се в звезда и в Гърция, за да се установи в Америка.

Родителите й купуват цигулка на 6-годишна възраст и тя свири 7 години. Още в детската градина се явява на конкурс в училище Христо Ботев - гр. Бургас и го печели с песента Жалба ми падна на сърце.


Дебютира на голямата сцена като ученичка в самодейния състав Орфей в родния си град, с който става лауреат на фестивала Тракийска лира - 1971 г. Завършва езикова гимназия с руски и немски. Приета е немска филология, но тя избира музиката. Завършва Естрадния отдел на Музикалната академия София през 1977 г. в класа на Георги Кордов. Като студентка пее в трио Обектив и е солистка на оркестър Метроном. През 1977 г. се представя на международния конкурс за изпълнители на фестивала Златният Орфей, където е удостоена с наградата на Община Бургас и Съюза на музикалните дейци. Прави невероятно впечетление на чуждестранните представители и заваляват покани за Германия. Там снима поне 2 телевизионни предавания на месец и записва много песни в радио Берлин. Докато е в Германия на асамблея на световната младеж, работи с Тина Търнър и други световни звезди.

До началото на 80-те участва на няколко международни поп-фестивала, на които печели награди.
В България я чува гръцки импресарио с песента Историйо моя, грях мой и веднага подписва договор за работа в Гърция, Австралия и Англия. За първи път заминава за Гърция през 1981 г., работи с голямата звезда Дионисио и балет Арабеск. При това посещение се явява на конкурс на фирма Колумбия в Атина и го печели. Осъществява концерти и ангажименти в Алжир, Малта, Германия, ЮАР, Русия, Унгария, Полша, Чехословакия, Великобритания, Австралия, между които и концертно турне с оркестъра на радио Хелзинки, Финландия. През 1990 г. получава Златна плоча от фирма Балкантон за реализирани над 450 000 копия на диск, продавани у нас и в чужбина.

От 1991 г. живее и работи в САЩ. Участва в шоу програми и концерти в Сан Франциско, Чикаго, Лос Анжелис, Лас Вегас и др. Връща се за първи път в България през 1994 г., за да изнесе грандиозен рецитал на Златен Орфей плюс. След това телевизионният канал HBO снима неин рецитал в La Strada, а две години по-късно пее на сцената на Hollywood Paladium. От 2000 г. живее и работи постоянно в Лас Вегас, САЩ, но не забравя българските си фенове и  всяка година се връща за няколко месеца в Бълария.  Издава няколко успешни диска с любими песни на българската публика и прави концертни турнета  в страната. Изнася рецитал на Световната олимпиада по изкуствата и става директор за България през 1998 г. През 2010 г. издава автобиографичната си кнга Това съм аз.

Кичка ще отбележи 30 години на сцена със серия концерти. Известната естрадна изпълнителка споделя как се е явила на Златния Орфей, заедно с българската Арета Франклин Ани Върбанова, с която били неразделни дълги години. Двете не се приемали като конкуренция, защото се възприемали такива, каквито са. "Сцената не е само глас, трябва да имаш и пълнеж в главата", каза Бодурова и посъветва сегашните изпълнителки да не си завиждат, а да търсят себе си.

продължи >>

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !