Братът на Ружа Игнатова влиза в Биг...

Братът на Ружа Игнатова – Константин, е един от...

Смях: Слаби ученици на дъската пред...

Ситуацията: Слаби ученици на дъската пред учител.

Алмодовар: "Свалки в облаците" е моят най-гей филм

отпечатай новината

06.05.2013 14:00 | Видян 2062 пъти

Алмодовар:

По-рано тази година носителят на "Оскар" и "Златна палма" Педро Алмодовар представи новия си филм "Свалки в облаците", който вече е и по кината в България, а за разлика от по-голямата част от творчеството си, тук той прави завой към комедията, пише Блиц.

Ход, зад който все пак стоят сериозни мотиви. Пред в. "Гардиън" режисьорът на "Лошо възпитание", "Говори с нея" и "Кожата, в която живея" казва, че в толкова депресиращи времена, той предпочита да забавлява публиката.

"Има дни, в които ми се иска въобще да не гледам новините. Но вчера не успях да го направя. Всичко е просто ужасно", обяснява 63-годишният Алмодовар, за когот "Свалки в облаците" е първи филм в комедийния жанр от "Жени на ръба на нервна криза", който излиза преди цели 25 години. Той също така е афектиран от последиците от проблемната испанска икономика и корупцията. "Цяла Испания се страхува дали гражданското недоволство няма да премине в бунтове. С всеки изминал ден усещам, че провокациите се засилват. Не искам да приканвам никого към насилие, точно обратното. Бих искал всеки да реагира, но по възможно най-мирния начин."

Според него състоянието на държавата е описано в "Свалки в облаците" по метафоричен начин. "Има я представа за една Испания, която не знае накъде отива, не знае къде ще се приземи и кой я управлява, нито какви ще бъдат опасностите по време на целия този път".

Филмът, чието английски заглавие I'm So Excited взаимства името на поп хита на Pointers Sisters от 1982 г., е определен от автора си като "моя най-гей филм", а самото издание го описва като завръщане към първите му ленти. Действието се развива по време на полет, а самите герои в него портретират различните испански класи с всичките им представи и заблуди, а абсурдните истории, в които се замесват, изненадват дори създателя им. "Исках това да бъде една леко чалната комедия, да притежава едно усещане за бягство от ежедневието", казва Алмодовар, който е поверил главните роли на любимците си Хавиер Камара и Сесилия Рот, а в епизодични появи правят Антонио Бандерас и Пенелопе Круз.

Ироничен факт е, че филмът е заснет до изоставено летище, някога създадено с бюджет от 1 милион долара, в родния град на Алмодовар – Ла Манча, откъдето е Дон Кихот, героят на Сервантес. "Единственото, което виждаш на летището, са няколко заека, които скачат наоколо. Едно време е имало министър, който е узаконил строежите на 17 такива летища – това е показателно за мегаломанията на нашите политици и безскрупулноста на финансистите през последното десетилетие. Някак си те са убедили моите сънародници, че хора от цял свят ще пристигат в Ла Манча. Но всъщност кой въобще би искал да дойде тук?".

автор: СЛАВА

Етикети: , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !