Димитър Рачков търси най-артистичните...

Димитър Рачков е новият водещ на атрактивното музикално...

Кейт Мидълтън се връща към...

Принцесата на Уелс зарадва нацията този уикенд, като...

България изостава на руския пазар, Турция и Египет ни бият с много

отпечатай новината

06.06.2013 13:30 | Видян 1713 пъти

България изостава на руския пазар, Турция и Египет ни бият с много

Египет може да преживя две и половина години на неимоверни сътресения, да е в период на безвластие и всичко останало, което може да отврати туристите от една дестинация. Но на руския пазар арабската страна бие с пъти България по интерес от страна на братушките.

Според публикувано неотдавна изследване на най-тиражния руски вестник Комсомолская правда, въпреки ръста, страната ни губи позиции. Турция и Египет са фаворити на братушките. Данните сочат, че само около 15 на сто от около 150 милиона руснаци са реалния туристически контингент в необятната страна – нещо като 22-23 милиона души.

През 2012 г. те са похарчили обаче доста сериозни пари – 43 милиарда долара или средно по 2 000 долара са отишли за ваканцията на всеки пътуващ руснак, в това число децата и възрастните хора. А социалният туризъм е основен двигател на интереса към България. Ние отчитаме около 7 пъти по-нисък среден оборот от турист, което ни е голям проблем.

Руският пазар е най-атрактивният в света в момента, редом с лбразилския, на който никакви ни няма, а той е двойно по-обемен, защото ръстът на разходите на братушките през 2012 г. спрямо година по-рано е с невероятния ръст от 32%!!!

Последните данни се споделят от руската статистика, но според нея 15,3 милиона руснаци са преминали границата с цел туризъм. Явно Госстат не отчита бизнеспътуванията, а както е известно, те са основна хранилка за градските хотели и стимулират  т.нар. сити трекинг.

Според световните статистики обаче най-разточителните туристи в момента са китайците. Те са оставили общо 102 милиарда долара зад граница като са похарчили 40 на сто повече пари в чужбина през 2012 г., отколкото през 2011 г. Това обаче е още един пазар, на който България практически не съществува като дестинация. Китай изпреварва по харчове досегашните лидери САЩ – и там никакви ни няма, както и Гремания – пазар номер 2 за България, където миналата година за първи път от половин век отчитаме спад!

автор: СЛАВА

Етикети: , , , , , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !