Александър Карелин - най-великият...

Миналата седмица ви показахме кои са най-нацепените...

Как да се държат добре към Вас във...

Ако има нещо, което парижани искат туристите да знаят,...

Латвия и Литва - Краят на Европа

отпечатай новината

08.06.2013 09:00 | Видян 2068 пъти

Латвия и Литва - Краят на Европа

Месец май бе посветен от най-престижното списание за пътешествия в света Травълър на Латвия и Литва. И най-вече на техните хотели и курорти. Двете държави в самия край на Европа често са бъркани от повечето хора.

За тях и третата държава в Прибалтика, също бивша съветска република – Естония, която сме ви представяли в Гранд хотели преди година и половина, минават под общ знаменател. А всъщност, колкото и да си приличат, те и много се различават.

Странно е, като се има предвид, че не представляват нищо особено сами по себе си и не се отличават с някакви световноизвестни забележителности, те се радват на отлична заетост на местата за настаняване поради супер добре развития – в пъти повече от България, сити трекинг или градски туризъм.

Хиляди хора от бившия СССР и от цяла Европа всеки уикенд изпълват до краен предел хотелите на Латвия, а вече и на Литва. Отличен и уютен комфорт на настаняване с акцент върху бутиковите обекти, невероятна кухня от местни продукти – тук не са допуснали големите хранителни вериги и се радват на отлично земеделие и производство в бранша, перфектен сървис поне на руски и английски: ето част от нещата, които явно действат като магнит на туристите.

През 2014 г. Рига вече ще бъде не просто изгряваща звезда, а хит на европейската сцена. Причината е, че градът бе избран за столица на културата на континента, каквато ще бъде София, Пловдив, Варна, Бургас или някой от другите кандидатстващи градове от България през 2019 г. Преди това обаче трябва да сме си свършили домашната работа, както се казва.

Вилнюс пък има друга интересна характеристика – той представлява изключително странна смес от невероятен брой храмове и сгради – забележителни паметници на съветския соц. Нещо, което не може да се види дори в Русия, особено в толкова концентриран вид.

Не бива да забравяме, че освен градски, тези малки страни предлагат и морски туризъм. Съвсем близо до латвийската столица Рига е и прочутия с фестивала си морски курорт Юрмала, който Травелър препоръчва. Стартирал като Слънчев бряг по време на соца, той е съвсем различен от нашия комплекс днес – супер зелен, чист, подреден, нискоетажен, умерено застроен и то предимно с гъзарски вили.

автор: СЛАВА

Етикети: , , ,
Добави в: Svejo.net svejo.net Facebook facebook.com

Няма коментари към тази новина !